Veszik a kobaltot, mint a cukrot

2018. március 03. szombat - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Apple nagy mennyiségben vásárol és raktároz kobaltot. Újabb fontos jelzés arra, hogy előretörnek a villanyautók, ezzel nő a kereslet a kobalt után, amelyre az Apple-nek is szüksége van készülékei akkumulátoraihoz.

 

A hír egyidejűleg érkezett a másikkal, amely szerint Donald Trump amerikai elnök tanácsadói nem bíznak abban, hogy az üzemanyagadó emelése csökkentheti a robbanómotoros járművek forgalmát. Gazdasági elemzők mindkét hírt világos jelzésként értékelik arra, hogy a jövő az elektromos meghajtású járműveké.

Kobaltbánya Utahban Kép: NZZ

Kobaltbánya Utahban
Kép: NZZ

Szakmai körök szerint a mind a kisebb, mind a nagyobb akkumulátorok gyártásánál nélkülözhetetlen kobalt hiánya fenyegetőbb, mint azok másik alapanyagáé, a lítiumé. Az utóbbit ugyanis egy sor országban bányásszák, ami kiegyensúlyozottá teszi a kockázatot, míg az ismert kobalt-tartalékok túlnyomó része Kongói Demokratikus Köztársaságban, politikailag instabil övezetben található.

Az Apple központjában nem adtak tájékoztatást arról, mire a nagy bevásárlás, egy olyan cégnél, amely (egyelőre…) nem gyárt elektromos autókat, de nyilvánvaló, hogy az óriáscég attól tart: rohamosan megnő az ásvány iránti kereslet és be akarják biztosítani magukat.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

A nyersanyagon bukhat az elektroautók gyártása
A német elektromosautó-gyártást, amely teljesen a ritka fémek importjára épül, nyersanyaghiány fenyegeti – figyelmeztet a Német Iparszövetség.