Vészesen fogynak az ország gáztartalékai

2018. február 28. szerda - 16:00 / Zubor Zalán
  •    

Csaknem kiürültek az ismert hazai kereskedelmi földgáztárolók - írja a szerdai Magyar Nemzet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azt állítja, még bőségesek az ország gázkészletei, de rejtély, ez a tartalék milyen tárolókban van.

Az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – már csak mintegy 650 millió köbméternyi a földgáz – írja a Magyar Nemzet. A lapnak egy szakértő azt mondta, hogy a tárolók feltöltöttsége alig 15 százalékos. A szőregiben 1,4 milliárd köbméter a készlet, ebből csupán 1,2 milliárd a különleges vészhelyzetben felhasználható állami tartalék, a többi gázt magáncégek birtokolhatják. Így a valóságban a tárolókban elérhető mennyiség a vésztartalékokkal együtt is csupán 1,85 milliárd köbméter.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a napokban azt közölte, hogy még csaknem 2,5 milliárd köbméter energiahordozó áll rendelkezésre. A lapnak nyilatkozó szakértők megkérdőjelezik ezt az állítást, mint mondják, rejtély, hol tárolják azt a 2,5 milliárd köbméter gázt. Emellett az sem ismert, hogy a kormányzat ténylegesen mekkora mennyiség felett rendelkezik a készletből, és a gázkereskedő társaságok birtokában mekkora hányad van, amelyhez a kabinet nem férhet hozzá. Ennek oka, hogy az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom számára is végez bértárolást, de nem tudni, hogy ennek mekkora a mértéke. A lap értesülései szerint megközelítőleg egymilliárd köbméterről lehet szó.

Abban az esetben is, ha a kereskedelmi befogadókban lévő összes földgáz a kormányé lenne, a jelenlegi kitárolási ütem mellett csupán 30 napra lenne elegendő a tartalék – vélik a szakemberek. Ez azért kockázatos, mert a hideg téli időszakokban akár napi 60-80 millió köbméter gáz is elfogyhat az országban, így a tárolt kapacitás is szükséges a felhasználók kiszolgálásához. Másrészt a készletek túlzott leapasztása miatt sérülhetnek maguk a tárolók is: például az alacsony belső nyomás miatt betörhet a víz, és ez később óriási gondot okozhat a befogadók üzemeltetése során.

2020-tól vége a vegyes tüzelésnek?
Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés levegőszennyezése. A lakossági tüzelőberendezések kibocsátása Magyarországon még nem szabályozott, de 2020 után az lesz – hangzott el a Tiszta fűtés című nemzetközi konferencián.