Végveszélyben az orrszarvúk

2015. február 12. csütörtök - 19:25 / piacesprofit.hu
  •    

Az orrszarvúk illegális vadászatának megakadályozásáért kifejtett egyre nagyobb erőfeszítések ellenére 2014-ben tovább nőtt az öldöklés mértéke: 1215 rinocéroszt öltek meg Dél-Afrikában.

Kép: Pixabay

A Dél-afrikai kormány által közzétett adatok szerint 2014-ben havonta több mint 100 orrszarvút öltek meg illegálisan, ez 21 százalékos növekedés a 2013-ban orvvadászok által elejtett 1004 állathoz képest – közölte a World Wildlife Found (WWF).  „A gyilkolás mértéke arra utal, hogy az orrszarvúk orvvadászatát egyre inkább szervezett bűnözői csoportok gyakorolják. Az ország bátor vadőrei minden tőlük telhetőt megtesznek az orrszarvúk védelme érdekében, de az illegális kereskedelmet csak közös nemzetközi erőfeszítéssel lehet megállítani. Ez magában foglalja azt, hogy Dél-Afrika fokozza fellépését a vadászati termékek csempészetének megállítása érdekében, illetve, hogy Vietnám sürgős intézkedéseket tegyen az illegális termékek – például az orrszarvú szarvának – felhasználása ellen” – mondta Elisabeth McLellan, a WWF Wildlife Crime Initiative (védett fajok kereskedelmével foglalkozó globális program) vezetője. (Indiában azonban óriási siker a tigrisek számának emelkedése.)

A Kruger Nemzeti Parkban – amely a Dél-Afrikai Köztársaság orrszarvúinak többségével rendelkezik – tavaly 827 rinocéroszt öltek meg. A park ezzel az egész elmúlt évben az orvvadászat epicentruma volt. Jelenleg Dél-Afrika körülbelül 20.000 orrszarvúnak ad otthont, ami a globális populációnak több mint 80 százaléka.

„Bár a védett fajok kereskedelme elleni fellépés világszerte növekszik, a rinocérosz orvvadászati rekord mégis azt igazolja, hogy az eddigieknél sokkal többet kell tenni. 2015-ben együtt kell dolgoznunk a stratégiai célok érdekében, melyek legnagyobb hatása és eredménye a lehető legnagyobb előny elérése az orrszarvúink számára” – mondta Dr. Jo Shaw, a dél-afrikai WWF Rhino Programme menedzsere.

(A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. Az idei jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez.)

A Dél-afrikai hatóságok bejelentették, hogy 2014-ben 386 embert vettek őrizetbe orrszarvúk ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Hozzátették, ez főleg az ország vadőrei által tanúsított odaadásnak és elkötelezettségnek köszönhető. A jogszabályok kikényszerítésének fokozása önmagában azonban nem elegendő. „Most minden szem a márciusban megrendezendő, védett fajok kereskedelmére fókuszáló botswanai konferenciára szegeződik, ahol a világ kormányai további lépéseket tesznek a rinocéroszok és más veszélyeztetett fajok nemzetközi csempészettől való megmentéséért” – tette hozzá McLellan.

A legcukibb állatok vannak a legnagyobb veszélyben
Riasztó gyorsasággal zsugorodik Ausztrália őshonos állatvilága: a kipusztulás határára kerülhetnek néhány év alatt a kacsacsőrű emlősök, a koalák és a vombatok is. A veszélyt éppen az ember által betelepített macskák és rókák jelentik számukra és sokszor a védelmi programok sülnek el visszafelé.