Vasutat, gázvezetéket, házakat tüntet el a felmelegedés

2018. december 14. péntek - 19:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az éghajlatváltozás hatására máris felmelegednek az örök fagy övezetei, települések mellett létfontosságú vasutak, olaj-és gázvezetékek kerülnek végveszélybe.

A Nature Communications szakfolyóirat közölte tudósok tanulmányát arról, milyen súlyos veszély fenyegeti már viszonylag rövid távon Oroszország, Kanada, az USA-ban pedig Alaszka északi részeit, ahol a klímaváltozás következtében lassan felpuhul az eddig szilárdan fagyott talaj. 2050-ig az ezeken a területeken élő lakosság három negyedét elérhetik a drámai változások, kereken 3.6 millió embert.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Összedőlhetnek lakóházaik, üzemeik, használhatatlanná válhatnak utcák, utak, vasútvonalak, repülőterek és megbénulhat az infrastruktúra. Nem csak a helyi, hanem az egész világot érintő olaj-és földgázvezetékek. Mindez még akkor is fenyeget, ha a globális felmelegedés nem haladja meg a 2 Celsius fokot.

A kutatók szerint a felmelegedés fokától függően a sarkköri övezetek infrastruktúrájának 48-87 százaléka kerülhet így veszélybe. Ezek

Hamarabb jön az összeomlás, mint gondolnánk
Az tovább emelkedő károsanyag-kibocsátás, benne a járművek növekvő fogyasztása miatt tovább gyorsul a globális felmelegedés és a vártnál jóval hamarább, már 2030-ra igen súlyos következmények fenyegetnek, mutatnak rá a világ tudósai.

között van a Tibetbe vezető, 470 km-es kínai vasútvonal, az Obszkaja és Karszkaja közötti orosz vasútpálya, amely a távol-keleti földgáz- és olajmezők vezetékeinek építését szolgálja, az 1.600 km-es, a Csendes Óceánhoz vezető szibériai és az 550 km-es alaszkai olajvezeték.

A világ szempontjából legfontosabb olaj- és földgázmezők Oroszország sarkköri övezetében a leginkább fenyegetettek közé tartoznak. Amennyiben azok kiesnek, világméretű energiahiány léphet fel, figyelmeztetnek a tudósok. (Forrás: Der Spiegel)