Van remény a korallzátonyoknak

2017. július 29. szombat - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Világszerte segíthetik a koralltelepek hosszú távú túlélését egy most közzétett kutatás eredményei. A korallzátonyokra jelenleg több tényező, egyebek között a klímaváltozás és az óceánok szennyezettsége is fenyegetést jelent.

A kutatók Florida és Puerto Rico különböző területein vizsgálták meg, hogy mennyire hatékony az a két évvel ezelőtt megkezdett program, amelynek keretében korallszöveteket távolítottak el az egyes telepekről, új korallokat tenyésztettek ki laboratóriumi körülmények között, majd a virágállatok kis csoportjait betelepítették a zátonyokra. Az eredmények azt mutatják, hogy a “donorkolóniák” nem sérültek a beavatkozás miatt, a betelepített virágállatok pedig ugyanúgy viselkednek, mint vadon élő társaik.”A jelenleg alkalmazott módszerek nagyon hatékonyak” – mondta Stephanie Schopmeyer, az egyetem biológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Karib-tengeri térség egyik legnépesebb korallfajtája, az Acropora cervicornis populációja 90 százalékkal lecsökkent az 1980-as évek óta. A faj ma már fenyegetettként szerepel a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvény alá tartozó állatok listáján.

A korallzátonyok számos jó szolgálatot tesznek az emberiségnek: otthonául szolgálnak a halaknak és védelmet nyújtanak olyan természeti veszélyek ellen, mint a hurrikánok. A koralltelepek regenerálódásának elősegítése tehát azért is fontos, mert segít megóvni a part menti területeket a viharok okozta hullámoktól és a tengerszint-emelkedéstől.

Civilizációnk légszennyezése, a megnövekedett üvegházgáz emisszió azzal is jár, hogy nagyobb mennyiségű szén-dioxidot kénytelen elnyelni az óceán. A tengervíz azonban savasodik a belekerülő széndioxidtól, s megakadályozza a mészvázas élőlények számára, hogy kifejlesszék vázukat, illetve hogy megőrizzék azokat. Kipusztulásuk felborítja a táplálékláncot: egy egészségét elvesztett tengeri ökoszisztéma végzetes hatással lehet az emberek létére is – márpedig, mint azt korábban megírtuk, a tengerekben egyre nagyobb a baj.

Egy 2013-ban megjelent jelentés szerint az óceánok savasodás 55 millió éve nem volt ilyen gyors. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) kalkulációi szerint a korallok mintegy 30 milliárd dollárnyi értéket (pontosabban “szolgáltatást”) nyújtanak a világgazdaságnak azzal, hogy megvédik a partmenti lakott zónákat az áradásoktól és a viharok által kiváltott nagy hullámoktól, élőhelyet nyújtanak a halaknak.

Nyugodj békében, Nagy-korallzátony!
Az ausztrál Nagy-korallzátony 2016-ban, hosszú betegség után elhunyt. 25 millió éves volt – állt néhány nappal ezelőtt az Outside Magazine világszerte nagy hatás kiváltó cikkében. Tudósok szerint halálról még nincsen szó, de nem vagyunk messze tőle. Lehetőség van még újraélesztésre, de tényleg nagy a baj.