Van egy kis gond a csernobili szarkofággal

2017. december 20. szerda - 11:29 / kfarkas
  •    

Az év végéig el kellene készülnie az új burkolatnak a csernobili erőmű balesetet szenvedett reaktorán, de sajtóértesülések szerint ez nem fog sikerülni, mert túl magas a sugárzás a területen.

Az első alkalommal nagyon gyorsan kellett elkészülnie: 1986-ban, több mint harminc évvel ezelőtt alig néhány hónap alatt felhúzták a csernobili katasztrófa romjai fölé a sérült reaktort védő burkolatot, amit a köznyelvben szarkofágnak nevezünk. Az akkori Szovjetunió munkásai több mint hétezer tonna acélt és 410 ezer köbméter betont használtak fel, hogy az életveszélyes sugárzást kibocsátó anyagokat bezárva tartsák – az örökkévalóságig. Azonban már tíz évvel ezelőtt látszott, hogy a szarkofág minden, csak nem tartós, hatalmas repedések nyíltak a burkolaton és az a veszély fenyegetett, hogy újra veszélyes mennyiségű radioaktív szennyezés jut a környezetbe.

„Fukushima” és „Csernobil” is van Európa közepén
Időzített bomba ketyeg a Földközi-tengerben, Wales területén üzemel az „európai Fukushima erőmű”, és létezik egy spanyol falu, amelyre atombomba hullott. Európa sosem hallott radioaktív kockázatai ránk is hatást gyakorolhatnak!

Hosszú évek előkészítő munkálatai után végül 2010-ben kezdték meg az új szarkofág építését. Ukrajnában közben lezajlott egy forradalom, és polgárháború, de a száz évre tervezett védőépület készítése nem tört meg és 2016-ban a helyére is került a burkolat jelentős része, a hátramaradt munkálatok pedig a tervek szerint az idén év végéig befejeződtek volna.

A Der Spiegel információi szerint azonban a munkálatok várhatóan jövő májusig nem fejeződnek be. A német lap értesülései szerint ugyanis a szarkofág keleti végén veszélyes mértékű a sugárzás, ami jelentősen lassítja a védőburkolat befejezését, mivel a munkások csak rövid ideig tartózkodhatnak a fertőzött területen.

Csernobil: nem hitték el, hogy velük is megtörténhet
Egy elhibázott kísérlet miatt 1986-ban felrobbant a csernobili atomerőmű egyik blokkja. Moszkvában először nem vették komolyan a balesetet, a vezető orosz akadémikus szerint az atomerőmű nem veszélyesebb, mint egy szamovár. A világban most is több, a csernobilihez hasonló időzített bomba “ketyeg”.