Van, amiben verjük Londont – sajnos

2014. április 04. péntek - 19:09 / piacesprofit.hu
  •    

Évtizedek óta nem tapasztalt szmog mérhető Dél-Angliában, ezzel a hírrel van tele a világsajtó, ám idehaza az idei évben ennek többszörösét is mérték. Putnok veri Londont és Párizst is.

Kép: SXC

Az angol Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) közölte, hogy a tegnapi napon a tízes légszennyezettségi skálán tízes, azaz legmagasabb szintet mértek Londonban. A fő gondot itt is, mint Magyarországon a szálló por jelenti. A legmagasabb mért érték 102 mikrogramm/köbméter volt Londonban, a kensingtoni mérőállomáson. Az MTI szerint több évtizede nem volt hasonló légszennyezettség Angliában.

A magyar helyzet sokkal rosszabb

Az angol szmoghelyzettel tele van a világsajtó, holott Magyarországon minden évben sokkal rosszabb a helyzet. Az elmúlt fűtési évadban Debrecenben 247 mikrogramm/köbméter értéket mértek, szemben a londoni 102-vel, míg Nyíregyházán 187 volt a csúcskoncentráció. Az alig 8000 lakosú Putnokon február 1-jén 146 mikrogramm/köbméter volt a PM10 napi átlagkoncentrációja. Miskolcon 115 mikrogramm volt a tavalyi rekordérték, Szegeden pedig 102, éppen annyi, mint most Londonban – írja a legszennyezes.hu. Budapesten is mértek a londoninál magasabb szennyezettséget. Pesthidegkúton 104, a többi külső kerületben „csak” 90 mikrogramm volt a tavalyi csúcskoncentráció.

Egészségügyi hatások

Fontos hangsúlyozni, hogy a tavalyi magyar értékekben semmi különleges nincs, ezek rendszeresen, minden évben visszatérő helyzetek, szemben a mostani londoni szituációval, amire az MTI adatai szerint évtizedek óta nem volt példa. A londoni mentőszolgálat adatai szerint a tegnapi napon 14 százalékkal nőtt a riasztások száma, főként a légzőszervi és keringési betegségekben szenvedőket gyötörte meg a szmog. Sok iskolában a gyerekeket sem engedték ki a szabadba. Magyarországon alig hallani hasonló intézkedésről szmog idején.Míg a londoni szmog bejárja a világsajtót, idehaza még mindig akadozik a tájékoztatás. Az elmúlt tíz napban Debrecenben mértek 81 mikrogrammos PM10 koncentrációt, ami bőven eléri a legtöbb londoni állomáson mért értéket, de Nyíregyházán és Sopronban is határérték feletti légszennyezettséget mértek március utolsó napjaiban.

A legszennyezettebb levegőjű városok listája
Az ENSZ Világ-egészségügyi Szervezete által közzétett listán szerencsére Budapest nem került az uniós ”élvonalba”. De sok helyen maszkot rakhatunk az arcunkra, ha városnézésre indulunk.

Brüsszel orrát csavarja a magyar légszennyezés

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy biztosítson védelmet a polgárok számára a (szakmai körökben PM10-ként emlegetett) szálló por okozta szennyezettség ellen. A brüsszeli bizottság megítélése szerint Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005 óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében. Ezért felszólította Magyarországot, hogy hozzon „előretekintő, gyors és hatékony” intézkedéseket, korlátozza a lehető legrövidebb időre a „meg nem felelési időszakot”.

Ezt az indokolással ellátott véleményt tavaly februárban egy Budapestre küldött felszólító levél előzte meg. Amennyiben a mostani, nyomatékosított felszólítás után Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az Európai Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet.