Uniós közbeszerzés szén-dioxid kereskedelmi rendszerre

2012. június 19. kedd - 11:20 / piac-profit.hu
  •    

Az Európai Bizottság 24 tagállammal közös közbeszerzési eljárás keretében választja ki az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (European Union Emissions Trading Scheme - EU ETS) allokációs és aukciós platformot. A tervek szerint a kiválasztott rendszerben 600 millió kibocsátási egység elosztás tervezik, amelyeknek darabonkénti értéke akár 20 euró is lehet, így az elkövetkező négy évben a közös platform forgalma elérheti a 12 milliárd eurót.

Jelentős változásokat hoz a világ legnagyobb szén-dioxid piacaként működő európai uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer életébe a kereskedés harmadik fázisának bevezetése. A módosítások aktuális lépéseként az Európai Bizottság 24 tagország együttműködésével – az Egyesült Királyság, Németország és Lengyelország nem vesz részt a folyamatban – egy közbeszerzési eljárás keretében fogja kiválasztani azt a közös aukciós platformot, amelyen az európai kibocsátási egységek allokálása zajlik majd.

Forrás: SXC
Forrás: SXC

„Az eljárás már csak azért is precedensértékű, mert ez az első eset, hogy a Bizottság a tagállamok többségével együtt ír ki egy közbeszerzési eljárást. Ez is jelzi, hogy az Európai Unió elkötelezett a klímavédelem mellett, s az egyik leghatékonyabb eszközként tekint egy valóban átlátható és jól működő kibocsátás-kereskedelmi rendszerre" – mondja Simon Gábor, a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda energiapiaci ügyletek támogatására szakosodott jogi szakértője.

Az európai villamosenergia-kereslet növekszik, s az előrejelzések szerint a fosszilis energiahordozókból előállított villamos energia aránya a következő évtizedekben is az össztermelés több mint kétharmadát fogja adni. Eközben az évek óta tartó gazdasági válság és a kvóták viszonylagos túlkínálatának hatásaként jelentősen esett a szén-dioxid kvóták ára a kontinensen. Mindezek miatt az Európai Unió hosszú távú klímapolitikai céljának elérése – az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentése – érdekében az EU kibocsátás kereskedelmi rendszere módosításra szorul. Ennek eszköze lehet az új aukciós platform, amelynek elindítását a kereskedelmi rendszer reformjának szükségessége indokolja.

A közös platform elősegíti az ETS második kereskedési időszakából történő átmenetet a 2013-ban kezdődő harmadik kereskedési időszakba. A tenderfelhívás szerint az első aukcióra a közös platformon 2012 második felében kerül sor. A második kereskedési időszakban főszabályként alkalmazott ingyenes kiosztással szemben az egységek sokkal nagyobb hányada kerül majd aukción értékesítésre. Az aukciók forgalmát élénkíti majd, hogy a tagállamok más eszközzel nem élhetnek majd a kiosztást illetően – árverésre bocsátás helyett nem tarthatják vissza vagy semmisíthetik meg az ingyenesen ki nem osztott kibocsátási egységeiket.

Hazánk 2013-tól évente 30 milliárd forintra számíthat az EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszeréből. A beáramló karbonforintok elköltésének legjobb módja a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint, ha a hazai épületek energiahatékonyságának fejlesztésébe fektetjük be. 

Túl azon, hogy hozzájárul környezetünk védelméhez, segíti gazdasági fellendülést, munkahelyeket teremt, és nem utolsó sorban jelentős mértékben csökkenti a rezsiköltséget is. Számítások szerint az éves szinten 30 milliárd forintnyi összegből 2020-ig félmillió lakás újulhatna meg, tartósan 35 000 munkahely keletkezne, miközben a megtakarított költségekből és a befolyó adókból gyorsan meg is térülne az országnak ez a befektetés.

Mik azok a karbonforintok?
Az EU széndioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszere 2005 óta kötelezi az EU iparvállalatait és energiatermelőit arra, hogy szén-dioxid kibocsátásaikat számon tartsák, jelentsék, és éves széndioxid-kibocsátásukat ún. kibocsátási egységekkel, más néven kvótákkal kompenzálják. A kvótákat a tagállamok bocsátják ki, és azok szabadon adhatók-vehetők. Mivel kevesebb kvóta van, mint amennyire igény lenne, a kvótáknak piaci ára van, ami kibocsátás-csökkentésre ösztönzi a vállalatokat. Eddig a kvótákat a tagállamok ingyen osztották ki a vállalatoknak. 2013 után azonban a kvóták kb. 50 százalékát egy EU-szintű központi árverés útján értékesítik. Ez az értékesítés 2020-ig garantált bevételt jelent Magyarországnak, amelynek mértékét csak a kvóták aktuális piaci ára befolyásolja. A mai árakon az éves bevétel várhatóan 30 milliárd forint lesz. Az EU előírásai miatt e karbonforintoknak legalább a felét az éghajlatváltozás elleni harc céljaira kell fordítani.