Uniós nem a génmódosított kukoricára

2014. január 21. kedd - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap nagy többséggel támogatta azt a határozattervezetet, amely ellenzi a Pioneer GMO kukorica uniós termesztését engedélyező európai bizottsági javaslatot.

Az EP környezetvédelmi szakbizottságának decemberi pozitív döntése után tegnap a plenáris ülés is felszólította a Tanácsot, hogy ne engedélyezze a szóban forgó GMO-növény uniós forgalomba hozatalát. Az európai honatyák legfőbb aggálya az volt, hogy a rendelkezésre álló kockázatértékelési módszerek alapján ma még nem lehet pontosan meghatározni a GMO termesztésben rejlő környezeti veszélyeket. Bánki Erik fideszes EP-képviselő a decemberi szakbizottsági vita során kifejtette: a jelenlegi kutatási eredmények nem bizonyítják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek hosszú távon nem gyakorolnak károsító hatást környezetükre vagy az emberi szervezetre. A Fidesz EP-képviselője kiemelte: Magyarország az Alaptörvényében rögzítette, hogy területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani. Hazánk GMO-mentességéből származó komparatív gazdasági előnyeit ezért jelentősen rontaná egy újabb GMO-növény uniós termesztésének engedélyezése.

Megfricskázta Brüsszel orrát a kormány GMO-ügyben
Megsemmisítette az Európai Bíróság az Amflora nevű génmódosított burgonya forgalomba hozási engedélyeit az Európai Bíróság, miután Magyarország megtámadta a brüsszeli Európai Bizottság határozatait. A döntés nagy győzelem a GMO-mentes magyar mezőgazdaságnak.

Amennyiben az Európai Bizottság a tegnapi EP-határozat fényében úgy dönt, hogy visszaküldi a javaslatát a tagállami szakértői testületnek, a legújabb szakvélemények alapján Bánki szerint jó esély van arra, hogy számunkra kedvező döntés szülessen.

Jelenleg nem engedélyezett Magyarországon genetikailag módosított növények termesztése, és ilyen élelmiszerek előállítása sem folyik, azonban egyre több híresztelést hallunk, miszerint különböző génmódosított (GMO) élelmiszerek lépik át a magyar határt, és kerülnek az asztalunkra. Napjainkban számos szakember vitázik azon, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre. A megoszló szakmai vélemények között akad olyan, ami előrevetíti az esetleges egészségkárosító hatásukat, és olyan is, ami szerint nem kell számolni ilyen jellegű veszéllyel. Az viszont biztos, hogy már önmagában a környezeti károk és az élővilág sokszínűségének csökkenése miatt is kerülni kellene az alkalmazását.