Új csúcshivatal jött létre

2012. március 23. péntek - 11:28 / PP/MTI
  •    

Az élelmiszerbiztonság területén hozott létre csúcshivatalt a kormány. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kezeli majd a fogyasztói panaszokat és ellenőrzéseket folytat. 

 

Kép:PP archív
Kép:PP archív

A hatóságot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával hozták létre. Az új szervezet célja, hogy a Magyarországon forgalomban lévő, illetve forgalomba kerülő élelmiszereket a kockázatelemzésen alapuló élelmiszerlánc-szemléletű vizsgálatokkal ellenőrizze, valamint az előállítókat és a forgalmazókat felügyelje. (A helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzésére több mint 2.600 hazai élelmiszertermelő elérhetőségeit tartalmazó nyilvános, helyi termelői adatbázist hoztak létre termelői szervezetek.) A szervezeti változtatással új, erősebb hivatal jön létre, amely egységes adatgyűjtési, – nyilvántartási és -elemzési rendszer kialakításával és új fogyasztóbarát szemlélettel kívánja szolgálni az élelmiszer-biztonságot – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A változás lehetőséget ad az élelmiszerbiztonsági intézményrendszeren belül a szorosabb együttműködésre, a hatékonyabb munkavégzésre, az erőforrások jobb kihasználására.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szervezet létrejöttét bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek – írja az MTI. Az élelmiszerbiztonságot alapvető követelménynek nevezte. Az alapanyagok megfelelő minőségének biztosítása érdekében a fajtakísérletek kiemelt helyen szerepelnek az új hatóság feladatai között. (Az Európai Bizottság rendeletei lehetővé teszik az európai lakosság számára, hogy tudatosabban étkezzen. A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat.)

Évi 10 milliárd
Az MTI kérdésére a NÉBIH elnöke elmondta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei költségvetése mintegy 10 milliárd forint körüli összeg, amelynek teljes egésze a hivatali feladatok ellátásán túl, az ellenőrzési tevékenységet is finanszírozza. Kardeván Endre ismertette: a múlt évben a nem megfelelő élelmiszerbiztonsági követelmények miatt kirótt bírságok összege több milliárd forintra rúgott, ám pontosítani nem tudta ezt az összeget, mivel a pénz közvetlenül az államkasszába, és nem hozzájuk folyik be.

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc- felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos arról beszélt, hogy az új szervezet létrehozása nem jár majd létszámnövekedéssel, és minden olyan tevékenységet elvégeznek kollégái, amelyek eddig is feladatul szolgáltak számukra. Megmaradnak a különböző szakterületi igazgatóságok, és azok tevékenységét az újonnan létrejött hatóság szakmailag felügyeli, ténylegesen munkájukat továbbra is a megyei kormányhivatalok kötelékében látják el. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy új központi ellenőrző csoport is létrejön, amelynek munkatársai országos hatáskörrel vizsgálódhatnak majd.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke országos főállatorvos-helyettes azt hangsúlyozta, hogy az általa irányított szervezet valóban a termőföldtől az asztalig kívánja ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot. Várják a lakossági észrevételeket is, erre a célra a hivatal egy új zöldszám indítását tervezi a közeljövőben. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés, és csak szabálytalanságok esetén kíván a szankcióval élni.

Tervezett intézkedések
  • az egységes adatgyűjtési, -nyilvántartási és -elemzési rendszer, az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszer (FELIR) létrehozása, amely egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis kialakítására és statisztikai adatszolgáltatás egységesítése is lehetőséget nyújt, valamint hatékony eszközt jelent a feketekereskedelem elleni küzdelemben.
  • korszerű kockázatelemzési és minőségirányítási rendszerek bevezetése
  • vállalkozói önellenőrzési rendszer szabályozási környezetének fejlesztése
  • a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről módosítása. A módosítás következtében a hatósági jogosítványok erősödése.
  • az élelmiszerlánc-felügyeleti laboratóriumi rendszer üzemeltetésének racionalizálása, magas színvonalú, új laboratóriumi létesítmények kialakítása