Új korszak jöhet a háztartási tisztítószerek piacán

2019. június 28. péntek - 18:27 / piacesprofit.hu
  •    

Hazai fejlesztés forradalmasíthatja a háztartási tisztítószer piacot. A reNEW Technologies kutatói a világon elsőként, szerves anyagok újrafelhasználásával állítanak elő tisztítószereket.

Többéves kutatómunka eredményeként Budapesten kifejlesztettek egy eljárást, amellyel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát hasznosítani lehet. A végtermékként keletkezett biomassza biztonságos elhelyezése a víztisztító telepek működési költségeinek jelentős részét teszi ki.IMG_8887

A reNEW Technologies (reNEW) kutatói erre a problémára találtak megoldást: szabadalmaztatott technológiájuk segítségével a biomasszából értékes ásványi anyagok és vegyületek nyerhetőek vissza, így jelentősen csökkenthető az eddig végtermékként kezelt anyag mennyisége. Munkájuk további eredményeként pedig létrejött a világ első, újrahasznosított szerves anyagból előállított tisztítószer-családja, amely forradalmasíthatja a háztartási tisztítószer piacot.

Az eljárás során visszanyert egyik fő alapanyag az ecetsav, ami kiválóan alkalmas háztartási tisztítószerek előállítására. A termékek használatukat követően ismét szerves anyaggá válnak, így teljesen körforgásosak, miközben tökéletesen tisztítanak és ártalmatlanok az egészségre.

A CYCLE az újrahasznosított alapanyag felhasználásával és előállítási módszerével új korszakot

50 ezer kamion tűnhetne el az utakról
A vasúti, vízi és a közúti fuvarozás hatékonyabb együttműködésével évi mintegy 50 ezer kamionnal lehetne kevesebb a magyarországi közutakon – derül ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) legfrissebb éves elemzéséből.

nyit a takarításban. A hagyományos, petrolkémiai tisztítószerek rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, így nemcsak a  kórokozókra, de ránk  és a családtagjainkra is veszélyt jelenthetnek. Előállításukkor, használatukkor, majd azt követően is károsíthatják a természetet, az egészségünket, ezért nem illeszkednek bele a fenntartható víz- és nyersanyag gazdálkodási rendszerbe. A zöldebb tisztítószerek pedig szinte kizárólag mezőgazdasági területeken megtermelt növényi alapanyagokat használnak, továbbá Földünk véges tisztavíz készletéből vesznek el, nagy ökológiai lábnyomot hagyva maguk után. Előállításához nem kell tiszta víz és több, mint 90%-ban egyszer már felhasznált alapanyagból készül. A termék így hozzájárul a körforgásos gazdasághoz és a környezettudatos, felelős fogyasztáshoz.

A világ első körforgásos tisztítószere nemcsak környezettudatos, de még hatékony is. A szer az Amazon európai termékkínálatában is megtalálható. A reNEW termékeivel a magyarországi piacnyitást követően Európában kíván terjeszkedni és a következő években folyamatosan bővíteni fogja termékkínálatát. A tisztítószerek kutatási fázisát az Európai Unió Horizont 2020 programja (GA783638) is támogatja.