Tüzet olt az óriás utasszállító

2017. december 29. péntek - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

A legújabb óriási kaliforniai erdőtüzek már akkora területet értek el, mint New York és Boston városának kiterjedése összesítve. A földi tűzoltók erőfeszítéseit különleges gép is segíti: átalakított Boeing 747-es Jumbo-jet, amely annyi, a tüzet fékező vegyszert is le tud dobni, hogy széles utat nyisson a menekülőknek.

 

Az óriásgépen nemrég még a Japan Airlines szállította utasait, majd új, amerikai tulajdonosa erre a különleges célra alakította át. A Jumbóban mindössze néhány ülés van, a kétemeletes repülőn az óriási hely túlnyomó részét a tüzet oltó folyadékot tartalmazó, párhuzamos sorokban álló tartályok foglalják el. Azokban összesen 19 200 gallon (kereken 74 000 liter) vegyszer van.

A megosztott tartályok célja, hogy lehetőség legyen mind kisebb tüzek, mind nagyobb területek oltására, akár arra, hogy az egész készletet kiengedve több, mint 3 km-es sávon oltsák a lángokat, lehetővé téve a tűzvész előli menekülést. A Boeing óránként 1000 km-es sebességgel tud repülni, így gyorsan eléri a tűzfészkeket.

A globális felmelegedés miatt rekordmértékű az erdőpusztulás
Erdőtüzek miatt tavaly rekordmértékűre nőtt a globális erdőpusztulás. Brazíliában, Portugáliában és Indonéziában égtek a legnagyobb területek. Az amazonasi esőerdőből háromszor nagyobb terület pusztult el 2016-ban, mint egy évvel korábban.

A gép irányítása mindenesetre különleges feladatot jelent a pilóták számára, hiszen a siker érdekében a talaj felett gyakran mindössze nyolcvan-száz méterrel kell repülniük az óriás géppel. Munkájukat ezért kisebb repülők készítik elő és irányítják: azok felmérik a helyzetet, majd pontosan adatokkal szolgálnak a Jumbónak, hol és mennyi tűzoltó anyagot kell kibocsátania – és figyelmezteti a vezetőket a repülést veszélyeztető terepakadályokra is.

A Boeing képes 10 perc alatt kibocsátani a teljes készletet – majd fordul vissza tankolni Sacramentóba, Kalifornia állam fővárosának repülőterére, és következik az újabb bevetés, általában naponta három.

Egyébként alakítottak már ki tűzoltót a McDonnell Douglas DC 10-es gépéből is, ám annak kapacitása csak fele akkora, mint a Jumboé. (Wired)