Trump: túl drága a párizsi klímaegyezmény az USÁ-nak, ezért kilép belőle

2017. június 01. csütörtök - 23:05 / PP/MTI
  •    

Remek társaságba keveredett az Amerikai Egyesült államok: rajta kívül csak összesen két olyan ENSZ-tagország van, amely nem része a párizsi egyezménynek: Szíria és Nicaragua.

Donald Trump magyar idő szerint este fél tízkor a Fehér Ház kertjében bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi egyezményből. Hozzátette: új tárgyalásokat kezdenek arról, hogy esetleg csatlakoznak vagy az átalakított párizsi egyezményhez, vagy egy másik megállapodáshoz, ami „igazságos az Egyesült Államokkal szemben.”

Obama: Példátlanul nagy menekültválságot okozhat a klímaváltozás
Obama a Milánóban rendezett Globális Élelmiszerinnovációs Csúcson figyelmeztetett: ha nem kezeljük tudományos eszközökkel a klímaváltozást, mérhetetlenül nagy menekültválság lesz belőle, több száz millió hontalannal.

Trump hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, de nem tud támogatni egy olyan megállapodást, ami túl drága az amerikaiaknak. Szerinte az egyezmény Kínának és Indiának kedvez az Egyesült Államok kárára. Márpedig őt Pittsburghben választották meg, nem Párizsban, és különben is: amerikai munkahelyeket teremthet, ha megszabadulnak az egyezmény jelentette szabályozási tehertől. Azt állította, hogy az egyezmény miatt 2,7 millió állást veszítene az USA. Így viszont megígérte, hogy újranyitnak bányákat Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában. Nem mulasztotta el megemlíteni, mennyire szereti a szénbányászokat.

Végezetül leszögezte, hogy szerinte a döntéstől függetlenül elnöksége alatt az Egyesült Államok a világ legkörnyezetbarátabb országa marad.

Nézze meg Ön is a történelmi bejelentést!