Továbbra is zéró tolerancia a génmódosítással szemben

2013. december 10. kedd - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől, marad a zéró tolerancia - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Budai Gyula elmondta: a magyar GMO-stratégia lényeges eleme, hogy tiltja a génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását. Továbbá ide tartozik a védzáradék bevezetése is, ami azt jelenti, ha az EU bármilyen genetikailag módosított növény termesztését engedélyezi, Magyarországnak lehetősége van attól eltérően dönteni. (Itt találja GMO-térképünket, amiből megtudhatja, hol mennyi génmanipulált élelmiszert termesztenek.)

Kép:Syngenta A kép illusztráció!

Magyarország GMO-mentességét az ország alaptörvénye is rögzíti. Ez Európában egyedülálló – mondta Budai. A GMO-mentesség fontos például az élelmiszer-biztonság szavatolása miatt, e területen ugyanis a génmódosított szervezetek engedélyezése az unió hatáskörébe tartozik – hívta fel a figyelmet.

Ebben volt összefogás
Két éve lehetett igazán sokat hallani a GMO-ról. 2011 nyarán heteken keresztül folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy éppen hol és mekkora területen találtak GMO-val szennyezett vetést. Néhány hónappal később a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése érdekében szigorítottak a szabályokon. Tavaly júniusban pedig ötpárti egyetértéssel, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, amely elősegíti a 2006-ban szintén ötpárti egyetértéssel elfogadott országgyűlési határozat céljának teljesítését: a környezeti és egészségügyi biztonság növelését. Az Országgyűlés 336 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a géntechnológiai tevékenységről szóló jogszabály módosítását, amelynek célja, hogy megőrizze Magyarország teljes GMO-mentességét a jövő generációk védelme érdekében. Itt olvashatja a Privátbankár összefoglalóját a témáról.

Az áruk szabad áramlása elvének biztosítása miatt Magyarország nem döntheti el, milyen élelmiszereket enged be a belföldi kereskedelembe, az EU ugyanakkor minden tagállam számára lehetővé teszi belső szabályozás alkalmazását. Egy kitétel érvényes: a 0,9 százalék feletti GMO-tartalmú élelmiszereket jelölni kell az unióban.

Magyarországon 2008 óta a hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően folyamatosan csökken a GMO-tartalmú élelmiszerek aránya. 2012-től évente 400-500 élelmiszer- és takarmánymintának vizsgálják a GMO-tartalmát. Többek között ellenőrzik a virslik, a májkrémek, a szójatej és a csokoládépuding, valamint a vagdalt húsok, továbbá a kukoricakonzervek és chipsek GMO-tartalmát. Az összes megvizsgált minták 23 százaléka tartalmazott GMO-t, de ezek mindegyikének GMO-tartalma 0,1 százalék alatt maradt, ez belefér az uniós értékhatárba – mondta az államtitkár. A vizsgálatokon egyetlen alkalommal sem találtak 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalmat.

Az élelmiszerek mellett a szaktárca fontosnak tartja a vetőmagok ellenőrzését is, mivel a GMO-mentes vetőmagok előállítása jelentős piacokat biztosít, Magyarország ugyanis a vetőmag-előállítást tekintve Európában a harmadik, a világon pedig a kilencedik helyet foglalja el. Ezért az ellenőrzések során a hatóságok szigorúan fellépnek a GMO-s vetőmagok ellen. Ez év november közepéig 845 vetőmagmintát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A szakemberek 23 mintában – elsősorban a csemegekukorica és a repce esetében – találtak GMO-szennyezést.