Tonnaszámra landol az élelmiszer a kukában

2017. augusztus 23. szerda - 19:25 / piacesprofit.hu
  •    

Míg világszerte hatalmas élelmiszerpazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogy hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy a nélkülözés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. 

A világon 1,3 milliárd tonnányi élelmiszer megy évente kárba az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO felmérése szerint. Európában az élelmiszerhulladékok 42 százalékát a háztartások termelik, 39 százalékát a gyárak és csupán 14 százalékát az éttermek.  Ezek a számok elkeserítőek, főleg, hogy a világon közel 1 milliárd ember alultáplált és éhezik. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, és az általuk szervezett élelmiszermentéssel visszaszorítsa a nélkülözők számát Magyarországon, ahol az élelmiszerfelesleg éves mennyisége 1,8 millió tonna. (Vannak olyan országok, ahol KÖTELEZŐ adakoznia a nagyáruházaknak.)

Vállalatok a pazarlás ellen

Az Élelmiszerbank célja, hogy rövidtávon minden élelmiszeripari szereplő felajánlja jótékony célra élelmiszerfeleslegét. Ennek biztosítására minden Élelmiszerbank partner gyártó és kereskedő megkapja azt a támogatói logót, mely védjegyként jelzi, hogy a cég felelősen bánik élelmiszereivel.

túl sok hulladékot termelünk, túl sok élelmiszer megy a szemétbe

Kép: Pixabay

„Az Élelmiszerbank az élelmiszerek begyűjtésével zöld és segélycélokat is szolgál. Folyamatosan nő azon vállalatok köre, akik felajánlják a felesleges élelmiszereket, segítve ezzel az élelmiszerfeleslegek csökkenését és a nélkülözők ellátását. Szeretnénk, ha az általunk kibocsájtott Élelmiszerbank Partner logó a jövőben még több vállalatot ösztönözne a felelős élelmiszerfelesleg kezelésre.” – mondta Sczígel Andrea, az Egyesület munkatársa.

Eddig ebben az évben 5000 tonna élelmiszert mentett meg és jutatott el 250.000 rászorulóhoz.  Az egyesület élelmiszeripari gyártóktól veszi át nagy mennyiségben a szezonalitás miatt már nem eladható, vagy csomagoláshibás, vagy közeli lejáratú termékeket központi raktárában.

Hány embert bír még el Földünk?
Egyre súlyosabb demográfiai problémákkal kell megküzdenie a Föld lakosságának, még soha nem élt egy időben ennyi ember a Földön, miközben egyre súlyosabb problémákat okoz a lakosság élelmiszer- és ivóvízellátása.

Vannak azonban olyan termékek, amelyek nem kerülnek az Élelmiszerbank raktárába, hanem az egyesület partnerszervezetei segítségével egyből a nélkülözőkhöz jutnak el, ezek az áruházak polcairól lekerülő közeli lejáratú termékek. Az Élelmiszerbank által mentett 5000 tonna élelmiszer közel 2/3-át ezek alkotják. Ha ezt a mennyiségű mentett élelmiszert kamionokra tennénk, 3 km hosszan állna a sor.

Fogyasztók a pazarlás ellen

A felelős vállalatokon túl a fogyasztók is tehetnek az élelmiszerpazarlás ellen. A legtöbben bele sem gondolnak abba, hogy az élelmiszer kidobásának komoly  káros hatásai vannak a környezetre. Ezeket a hatásokat nemcsak maga a kidobásra került élelmiszer okozza, hanem a hulladékká vált élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások (energia, anyagok, víz) elvesztegetése is. Íme, néhány hasznos tipp az Élelmiszerbanktól, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a kukában:

  • Mérje meg, mennyi élelmiszert dob ki! Lehet, hogy csodálkozni fog.
  • Tervezzen, gondolkodjon előre: milyen étkezések lesznek, hányan lesznek, (tényleg) lesz-e ideje főzni, mit szeret a család!
  • Csak azt vegye meg, ami biztosan elfogy!
  • Fagyasszon le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tud időben felhasználni!
  • Rendszeresen vizsgálja át a kamrát és a hűtőt! Használja fel a közeli lejáratú termékeket!
  • Tegye el és használja fel a maradékokat, varázsoljon belőlük új ételt!
  • Ha nincs más lehetőség és ki kell dobni, komposztáljon!
Évente 173 kiló ételt dobunk ki fejenként
Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy főre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti. Az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága határozott állásfoglalást akar elérni az ügyben.