Milliók halála száradhat Trump lelkén

2018. december 10. hétfő - 19:01 / Kriston László
  •    

A klímaváltozás már nemcsak a gazdaságról szól, hanem az emberek egészségéről és életben maradásáról. Az éghajlatváltozás megfékezése vagy felgyorsulása tehát sokaknak élet-halál kérdés. Már most évente többmillióan halnak meg a levegő szennyezettsége és a szélsőséges időjárás következtében.

A témában három évtizedes tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakemberek egybehangzóan állítják a WHO új jelentésében: ha betartjuk a párizsi klímaegyezményben foglalt emissziócsökkentési vállalásokat, egymillióval kevesebb ember fog meghalni a szennyezett levegő miatt. A lengyelországi Katowicében gyűltek össze a párizsi klímaegyezmény tagországai és az éghajlatváltozással foglalkozó állami és civil szervezetek képviselői, hogy kidolgozzák a globális klímapolitika gyakorlati akciótervét.

A jelentést 80 egészségügyi szakember, akadémiai kutatóintézetek tudósai, nemzetközi kormányközi intézetek munkatársai és civil szervezetek képviselői készítették.Erre a két hetes konferenciára időzítette az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO új jelentésének megjelenését, mely a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatását és a várható kilátásokat elemzi.

fotó: flickr/Gage Skidmore

fotó: flickr/Gage Skidmore

A tanulmányban azt szorgalmazzák, hogy a polgármesterek, a nem kormány szintű vezetők is szálljanak be a klímavédelem népszerűsítésébe, s nagyobb mértékben működjenek együtt az egészségügyi szektorral.

Íme a tanulmány főbb megállapításai:

  • A klímaváltozás legfontosabb kiváltó okai a fosszilis energiahordozók elégetése a közlekedési és energiaszektorban, az ebből keletkező szmog és légszennyezés, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek (árvíz, erősödő hurrikánszezon, földcsuszamlás stb.).
  • A kültéri és beltéri légszennyezés már most évente 7 millió ember idő előtti halálát okozza világszerte.
  • Csak a légszennyezés csökkentésével több mint egymillió ember életét menthetjük meg 2050-ig, ha a párizsi klímaegyezmény tagországai betartják a megállapodásban rögzített emissziócsökkentési vállalásaikat, vagyis kevesebb üvegházgázt eregetnek a levegőbe.
  • A klímaváltozás megfékezése révén megspórolt ellátási költség körülbelül duplája lenne annak, amit a klímavédelemből eredő betegségek megelőzésére kellene költeni.

(CNN)

Klímaváltozás: pollenszezon januárban, malária az Alföldön
A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik – derült ki a Magyar Tudomány szeptemberi számában megjelent írásból. A hőhullámok öt év alatt közvetlenül több mint 3800 ember halálához járultak hozzá Magyarországon.