Többet fogjuk hűtésre használni az energiát, mint fűtésre

2017. szeptember 08. péntek - 19:01 / klímablog
  •    

Európa északi országaiban csökkenni, a déli országokban nőni fog az energiaigény, ahogy az egyre melegebb nyarakon egyre többen használnak majd légkondicionáló berendezéseket a beltéri hűtésre. Ha a növekvő áramfogyasztást fosszilis energiahordozókból elégítjük ki, a globális klíma tekintetében befűtünk azzal, ha hűtjük magunkat.

Fokozódik a globális felmelegedés. Egyre melegebbek lesznek a kánikulák. Egyre többen fognak légkondikat használni. Egyre több áramot fogunk emiatt fogyasztani. Márpedig ha ezt széntüzeléses erőművek állítják elő, akkor azzal jócskán ártunk a légkörnek, erősítjük az üvegházhatást. Ördögi kör.
Ha környezettudatosan akarjuk elkerülni a hőgutát nyaranta, még nagyobb szükség lesz a megújuló energiák alkalmazására.

A Potsdam University és a University of California Berkeley közös kutatása 35 európai ország 2006 és 2012 közötti áramfogyasztási adatait elemezte, figyelembe véve, hogy melyik nap, milyen évszakban és milyen hőmérsékleti viszonyokban történt a fogyasztás.

Legvalószínűbb szcenárió?

A légkondicionálók használatából eredő emisszió a klímaváltozás szakirodalmának egyik hiányzó fejezete. Kevés kalkuláció és kutatás készült erről, ezért hiánypótló a mostani, de ez is csak egy nagyon szűk valószínűségi mezsgyét vizsgál.

Márpedig számos régióban, városban szinte elképzelhetetlennek tartják a helyiek az életet légkondik nélkül.

A jövőt modellálni meglehetősen komplikált mesterséges, mivel annyi minden tényezőt kellene figyelembe venni és oly sok ponton változhatnak a folyamatok. A két egyetem előrevetítései például határozottan korlátozottak, mert fontos dolgokat kihagytak belőle, s e erre a tanulmány szerzői is felhívják a figyelmet.
Nem számították bele jövőképükbe például, hogy mi van, ha

  • jelentősen nő az elektromos autók száma.
  • a lakosság szélesebb rétegei válnak gazdagabbá (aminek szinte törvényszerű velejárója, hogy ha nagyobb a családi kassza, akkor légkondit is vesznek otthonra).
  • ha csökken vagy nő Európa lakossága.

Eltolódó hangsúlyok

E peremfeltételek mentén számolva Európa teljes áramfogyasztása nem fog számottevően változni, de a fogyasztás tendenciái átalakulnak.

Az észak-európai országokban a prognózisok szerint csökkenő tendenciát mutat majd az áramfogyasztás, ahogy mind több háztartás és gazdasági egység (gyár, irodaház stb.) él energiatakarékos megoldásokkal.

Kép:Flickr

Kép: Flickr

Az eredmény az lesz, hogy Európa polarizálódik az energiaigények mentén. A mediterrán államokban az áramfogyasztás növekedésére lehet számítani.

Az öreg kontinens déli részén egyedül Olaszországban nem várható a fogyasztás növekedése, aminek okát maguk a kutatók sem értik.

A vizsgálat a napi energiaigény tetőzésére (peak demand) helyezte a hangsúlyt, ez Spanyolországban 7, Portugáliában 5 százalékkal is emelkedhet az évszázad végére. A déli országokban vélhetően nagyobb szerepet kap majd a napenergiás áramtermelés a nyári hónapokban.

Éves szinten az energiafogyasztás nyáron fog a magasba szökni, nem a télen, ahogy az eddig megszokott volt. Észak-Európábancsökkenni fog az energiafogyasztás napi maximuma. Ennek az lehet az oka, hogy számos országban a fűtést nem áramfogyasztást igénybe vevő módszerekkel oldják meg (pl. fatüzelés cserépkályhában). Svédországban 6, Norvégiában 2 százalékos csökkenést prognosztizáltak.
Mindez persze akkor, ha a klímavédelem nem hatékony, s emiatt továbbnőnek az átlaghőmérséklétek, és forróbbá válnak a nyarak.

Forrás: The Guardian, pnas.org