Több ember kevesebb energiát fogyaszt?

2011. április 22. péntek - 22:02 / Kriston László
  •    

A World Wild Fund for Nature (WWF) és az Ecofys kutatóintézet közös tanulmánya szerint 2050-re a világ energiatermelésének 95 százalékát meg lehetne oldani megújuló forrásokból.

Ehhez az is szükséges, hogy az akkor már legalább 9 milliárdos lélekszámú emberiség energiafogyasztása 15 százalékkal kisebb legyen, mint ma. Amihez a lakosság egészét és számos energiafaló iparágat átfogó energiatakarékossági és épületszigetelési intézkedésekre kell ráfogni. Ezekkel összesen 5588 milliárd dolláros megtakarítást lehetne elérni.

2040 után térülne meg

Csakhogy e cél elérése az elektromos hálózatok korszerűsítésével lehetséges, amire viszont 2025-ig 3,5 billió (angolul trillion) eurót kellene költeni a jelenlegi 1 billió helyett. A megtakarítások csak 2040 után kezdenék túlnőni az anyagi ráfordításokat.

A tanulmány tanulsága szerint nemcsak az olaj, de a biomassza elégetése, sőt az atomenergia igénybe vétele is kiküszöbölhető lenne 2050-re, hogy kizárólag tiszta energiákkal elégítsük ki igényeinket.

 

Az Accenture és a Barclays Bank közös tanulmányát idézte a Reuters, mely szerint az Európai Uniónak éves GDP-je negyedét(!), azaz 2,9 billió eurót kellene az alacsony karbon-tartalmú, tehát kis légszennyezéssel járó technológiákra fordítani.

Teendők egy energiahatékony világért

  • Az elektromos áramhálózatokat korszerűsítése, okos hálózatok (smart grids) elterjesztése.
  • Elektromos-alapú közlekedés megvalósítása világszerte.
  • Az épületek fűtésének 60 százalékos csökkentése energiatakarékos megoldások, valamint a nap- és geotermális energia használatával.
  • Az energiaár-támogatások átcsoportosítása a fosszilisról a megújulókra.
  • A hústermelés csökkentése 50 százalékkal a fejlett világban, és növelése 25 százalékkal a fejlődő országokban.
  • A hulladék-újrahasznosítás elterjesztése a lakosság teljes körében.