Tíz dolog, amiért imádjuk az erdőket

2019. március 20. szerda - 18:07 / piacesprofit.hu
 •    

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) segítségével összeállítottunk 10 okot, amiért imádjuk az erdőket, és ami arra ösztönözhet minket, hogy bekapcsolódjunk egy helyi rendezvénybe.

 • A földfelszín harmadát beborító erdők jelentik az élőhelyet a szárazföldi állatok és növények 80 százalékának. Emellett mintegy 1,6 milliárd ember megélhetése függ tőlük.
 • Egy fa akár 150 kg szén-dioxid megkötésére is képes évente. Becslések szerint az erdők 296 gigatonna szenet tárolnak a föld alatt és fölött. Gondoljunk csak bele, hogy Európa 400 milliárd fája a kontinens teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 9 százalékát nyeli el.
 • A fáknak fontos szerepe van a városi környezet fenntarthatóságában: akár 8 Celsius-fokkal is csökkenthetik a levegő hőmérsékletét, és ezzel 30 százalékkal mérsékelve a légkondi-használatot. A fák megszűrik a városok levegőjét, eltávolítva belőle a káros anyagokat és a finomport.
 • A fa, mint fűtőanyag a világ teljes megújulóenergia-készletének 40 százalékát biztosítja – annyit, mint a nap-, víz- és szélenergia összesen. A technológiai innovációba és a fenntartható erdőgazdálkodásba való nagyobb befektetéssel még tovább növelhető az erdők szerepe a megújulóenergia-termelésben.

 • Az erdők kínálta alapanyagokkal csökkenthető vagy kiváltható a szennyező és nagyobb kibocsátással járó anyagok használata. A textiliparban a fábol nyert szálasanyagok, mint például a lyocell, kímélik erőforrásainkat. Ehhez képest, összehasonlításképp, a pamut átlagosan 130-szor több vizet igényel, míg a poliészter 170-szer több káros anyagot juttat a légkörbe.
 • Fából építkezve a betonhoz képest 40 százalékkal, az acélhoz pedig 30 százalékkal csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat. A teljes szén-dioxid-kibocsátás akár 31 százalékkal is mérsékelhető lenne a faanyagok előnyben részesítésével.
 • A gyógyszer-hatóanyagok 25 százaléka esőerdei növényekből származik. Miközben az esőerdők növényvilágának még csupán 1 százalékát vizsgálták ilyen szempontból.
 • A világ legnagyobb városainak harmada, köztük Barcelona, Bogotá, New York és Tokió jut minőségi ivóvízhez védett erdős vízgyűjtő területekről.
 • Több mint 115 méteres magasságával a világ legmagasabb élő fája a Hyperion óriás, örökzöld mamutfenyő Kaliforniában. A legnagyobb tömegű fa a szintén kaliforniai General Sherman mamutfenyő, amely 10 méteres törzsátmérőjével és 1487 m3-nyi tömegével érdemelte ki ezt az elismerést.
 • Egy nagyobb tölgyfa egy év alatt akár 151 000 liter vizet is kipárologtathat. Átlagosan azt lehet mondani, hogy a csapadék 40 százaléka a növények kipárolgásaiból származik, de ez a világ egyes részein ennél több is lehet. Például a dél-amerikai Rio de la Plata folyó torkolatánál lecsapódó esők 70 százalékban az Amazonas erdőkből érkeznek.
Nem lesz alkoholista felnőttként az, aki gyerekként sokat volt kint a zöldben
Ha gyerekként nem részesülünk a természet szépségeiben, 15–55 százalékkal nagyobb az esélye, hogy felnőttkorunkban valamilyen pszichiátriai rendellenesség alakul ki nálunk. Ezt 1985 és 2003 közötti adatokból silabizálták ki dán kutatók, akik egymillió dán polgár életét vizsgálták.