“Tisztább” füstöt pöfékelnek ezentúl a hajók

2011. július 17. vasárnap - 11:07 / klímablog/MTI
  •    

90 százalékkal csökkenhet a levegő kéndioxid-szennyezettsége az évtized közepétől, ha az Európai Unióban jóváhagyják az Európai Bizottság pénteken közzétett javaslatát a hajóüzemanyagok kéntartalmának csökkentéséről.

A jogszabály-javaslatnak köszönhetően a szintén szennyezőanyagnak számító finom részecskék kibocsátása 80 százalékkal csökkenne az uniós végrehajtó szerv brüsszeli közleménye szerint. A bizottság számítása szerint ezek a levegőjavító intézkedések "a közegészségügy számára 15 és 34 milliárd euró közötti hasznot jelentenek, messze felülmúlva a 2,6-11 milliárd euró között várható költségeket". 

A javasolt jogszabály a folyékony tüzelőanyagok kéntartalmáról szóló uniós irányelvet vizsgálja felül. A kezdeményezés értelmében a "legsérülékenyebb" területeken -a Balti-tenger, az Északi-tenger és a La Manche-csatorna területén- használt tüzelő- és üzemanyagok megengedett legmagasabb kéntartalma 2015. január 1-jétől a korábbi 1,5 százalékos szinthez képest 0,1 százalékban kerül meghatározásra.

2020. január 1-jére az egyéb területeken még számottevőbb csökkenést terveznek, 4,5 százalékról 0,5 százalékra.