Természetes ellenszert találtak a malária ellen?

2014. október 14. kedd - 20:10 / Timár Gigi
  •    

Az emberek többsége utálja a pókokat - tulajdonképpen egy dolgot utálnak talán még annál is többen, a szúnyogokat. Nos, ha aki így van ezzel, a Paracyrba wanlessit imádni fogja.

Kép:Pixabay

A Paracyrba wanlessi, vagyis maláj ugrópók a kutatások szerint ez a pókfaj az első és eddig egyetlen ragadozó, amely a rovar életciklusának minden fázisában, vagyis lárvaként, bábként és rovarként is megeszi a szúnyogot.

“Azért jelentős a felfedezés, mert a vízben élő lárva és báb nagyon eltér a felnőtt repülő rovartól, amely vér után kutatva gyötri az embereket. Az ugrópóknak nem kell megtanulnia, hogyan állapítsa meg a különböző fázisokról, hogy ugyanarról a rovarról van szó” – írta közleményében Fiona Cross, a Canterbury Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

Az ugrópókoknak a lehetséges zsákmányállatok nagy választékát kínálták a kísérletben, és azok mindig a szúnyogot választották, bármilyen stádiumában is találkoztak vele. Mindjárt rokonszenvesebb nem igaz? Amellett, hogy bírnánk, ha a nyári estéken a közelben lenne egy-egy falánk példány ebből a pókfajból, ennél az emberiség számára nagyobb mértékű hasznot is hozhat. A pókpusztító faj ugyanis kiváló ellenszere lehet az évente több millió ember haláláért felelős maláriának. (A malária tényleg nagy gond, ld. keretes írásunkat.)

A kutatás pillanatnyi fázisában túlzás lenne azt állítani, hogy ez a pók hatékony szúnyogirtó fegyverként használható, de tanulmányozása mindenképpen sokat segíthet a kutatóknak különösen, hogy a malária ellen egyelőre csak nagyon durva vegyszerekkel lehetséges védekezni. Sokkal egyszerűbb, ha az azt terjesztő szúnyogok természetes ellensége végez vele.

Költség és haszon a világjobbításban
A források korlátozottak, a világ problémái pedig számosak. Mire költenénk a világ jobbítása érdekében, ha lenne négy évünk és hetvenötmilliárd dollárunk? Björn Lomborg szerint a sorrendet annak alapján érdemes meghatározni, hogy mely tevékenységekkel lehet egységnyi ráfordítással a legnagyobb hasznot elérni.
A „második helyezett” a malária, amely ma is egymillió halálos áldozatot követel évente, holott van rá gyógyszer, amit mintegy háromszázmillió dollárból el lehetne juttatni az érintettekhez, a tudósok szerint szintén 1:30-as költség-haszon aránnyal. A többiről itt olvashat.