Tényleg szívesen spórol az energiával a magyar

2015. február 14. szombat - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai fogyasztók jártasak az energiafogyasztást csökkentő tippek és a XXI. századi, energiatakarékos megoldások terén, sőt a takarékosság érdekében tenni is hajlandóak a mindennapokban.

Kép: Pixabay

A magyarok 90 százaléka ismeri a tudatos energiafelhasználás pénzügyi hasznát, annak környezeti előnyeit, valamint az abból eredő biztonságot – derült ki a Legrand Zrt. felméréséből. A kitöltők az ismeretek mellett azonban arra is nyitottak, hogy tegyenek annak érdekében, hogy a háztartásuk minél megbízhatóbb és energiatakarékosabb legyen.

(A megújuló energiaforrásokat most adóval sújtja a kormány.)

A kutatásnak a hazai fogyasztók szokásainak felmérése mellett az is célja volt, hogy új ismeretekkel, megoldásokkal ismertetesse meg a válaszadókat. A kitöltők válaszaiból megállapítható, hogy a legelterjedtebb takarékossági praktikák közé az elektromos készülékek teljes kikapcsolása és a hatékony fűtéskezelés tartoznak, hiszen a válaszadók csupán 7 százaléka gondolja úgy, hogy a fűtés lejjebb vétele nem mutatkozik meg a hónap végi számlákon. A szigetelés szerepét felmérő kérdés esetében ellenben a kitöltők egyharmada fontosabbnak tartja a külső szigetelést a nyílászárók és a fűtési rendszerek korszerűsítésénél, holott az épületek hőveszteségének közel fele a nyílászárók nagy légáteresztő képességéből adódik.

A villamossági rendszerek és informatikai hálózatok infrastruktúrájával foglalkozó Legrand arról is kérdezte a kitöltőket, hogy a mindennapokban milyen módszerekkel és technikákkal próbálják csökkenteni a villanyszámlát. A válaszadók több mint fele ügyel arra, hogy ne hagyják bekapcsolva feleslegesen a világítást (54%), jó energiafogyasztási besorolású készüléket vásároljanak (56%), és életritmusuknak megfelelően szabályozzák otthonuk fűtését (51%). A válaszadók 63 százaléka ugyanakkor nem törekszik arra, hogy a mosógépet teljes kapacitáson működtesse, már akár 1-2 ruhadarabbal is elindítanak egy mosást.

A felmérés megmutatja, hogy a magyar energiafogyasztók 90 százaléka ismeri az otthoni áramfelhasználás terén elérhető újításokat is, függetlenül attól, hogy azok az alternatív energiához vagy a hagyományos energia korszerű felhasználásához köthetők. 10 kitöltőből 9 helyesen ismeri az élethelyzethez igazított energiafogyasztás fogalmát, az ’intelligens otthon’ kifejezést, míg  97 százalékuk azt is tudta, hogy automatizálással és fogyasztásmérő használatával tizedével csökkenthető a lakás energiafogyasztása.

Sokba kerül nekünk a kormány késlekedése
Tavaly nyár óta késik az Energiahatékonysági Irányelv hazai átültetése, és a napokban lejárt az Európai Bizottság által adott legutolsó határidő a nemzeti végrehajtási jogszabályok bemutatására. A következő lépés az Európai Bíróság lehet. pedig nagy a tét: sok milliárd forintnyi megtakarítás.