Tavaink és folyóink is savasodnak, nemcsak az óceánok

2018. január 18. csütörtök - 19:01 / Kriston László
  •    

Köztudott, hogy az óceánok nagy széndioxid-elnyelők, ám a túlzott CO2-elnyelés savasodást is előidéz bennük, ami miatt elpusztulnak a korallzátonyok és sokféle mészvázú élőlény. Tudósok most azt állítják, hogy az édesvizeket is szennyezi a légkör túl magas üvegházgázkoncentrációja.

Civilizációnk üvegházgázkibocsátásának közel 40 százalékát nyelik el az óceánok. A széndioxid savasodást idéz elő a tengerekben, ami megnehezíti a mészvázú élőlényeknek, hogy életben maradjanak, mert a savas víz lebontja a vázukat.

Más folyamatról van ugyan szó, mint ami a sós vizekben végbemegy, de az édes vizeket is kedvezőtlenül befolyásolja a szennyezett levegő, derült ki egy új kutatásból. A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány azt ecsetelte, hogy Németországban a Ruhr-vidéken hogyan savasodtak el a tavak és folyók.

Szakemberek 35 éven át, 1981 és 2015 között mérték a vizek pH-értékét, s ez 0,3-mal csökkent. (A pH 1-14 közötti skálán mozog, 1 jelzi a legsavasabb értéket.) Mi okozza ezt a változást?

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A mechanizmus nem egészen világos a tudósok számára sem, de vallják, hogy a levegő CO2-tartalma okozza a savasodást. Ennek megértéséhez megvizsgálták a víz hőmérsékletének változását, a víz sűrűségét, pH-szintjét, az ionfajták elrendezkedését és a vízben található nem szervetlen anyagokat.

A héjas (mészvázas) állatok közül a Daphnia, vagyis a kis vízibolhák két fajtáját vizsgálták, s azt tapasztalták, hogy ha a vízben nagyobb volt a széndioxidmennyiség, akkor nehezebben tudtak érzékelni a ragadozófajták jelenlétét és megvédeni magukat.

Ha további vizsgálatok is megerősítik, hogy a légszennyezés az édesvizek savasodását okozza, akkor ivóvizünk is veszélybe kerülhet.

(futurism.com)