Szövetség a globális élelmiszerhiány ellen

2012. június 13. szerda - 11:22 / piacesprofit.hu
  •    

A G8 2012. évi tanácskozása, amit a Globális Élelmezésbiztonság témájában rendeztek májusban, minden szempontból fontos mérföldkő volt. A találkozó előestéjén Obama elnök bejelentette az Új Élelem- és Táplálékbiztonsági Szövetség megalakítását, amelynek keretében a magán- és közszféra szereplői az elkövetkezendő 10 évben 3 milliárd USA dollárt fognak befektetni az afrikai mezőgazdaságba.

 

Kép:PParchív
Kép:PParchív

Az összefogás célja, hogy csökkentse a növekvő ázsiai kereslet következtében egyre komolyabb problémát jelentő globális élelmiszerhiányt, és a következő 10 évben 50 millió embert emeljen ki a szegénységből Afrikában. A programok elsősorban a kistermelőket támogatják majd (leginkább asszonyokat). A szövetséghez több mint 45 amerikai és afrikai vállalat csatlakozott. (Az  élelmiszerárak változékonysága a legnagyobb probléma az éhezés megoldása ügyében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) elnöke szerint.)

A bejelentést követő másnapi különleges tanácskozást az amerikai külügy szervezte. Barack Obama amerikai elnök vezetésével a G8 első emberei, Etiópia, Ghána és Tanzánia miniszterelnökei, valamint az Afrikai Szövetség elnöke vett részt. A G8-ra most először hívtak meg üzletembereket a magánszektorból, összesen 4 vállalatvezetőt, köztük Mike Mack-et, a Syngenta első számú emberét. Ez rámutat az élelmezésbiztonság kiemelt jelentőségére a világ vezető nagyhatalmait aktuálisan foglalkoztató számos egyéb kérdés mellett, mint például az euró válsága.

A Camp David-i csúcstalálkozó legfontosabb megállapítása az új technológiák és a magánszektor mezőgazdaságban betöltött jelentős szerepének felismerése volt.

A munkaebéd keretében a résztvevők megoszthatták tapasztalataikat, illetve kifejthették álláspontjukat, hogy miként tudnának hozzájárulni az afrikai kontinens mezőgazdasági termelékenységének növeléséhez. Mike Mack, a Syngenta vezérigazgatója kifejtette: „Az afrikai kontinens szántóterülete több mint háromszor nagyobb, mint Brazíliáé, a mezőgazdaság összességében szintén háromszor nagyobb. Ugyanakkor a hatalmas mezőgazdasági szektor sokkal kevésbé hatékony és eredményes. A megközelítés egyszerű: az újítások alkalmazása ma óriási termelékenységet, hasznot fog jelenteni holnap. A megfelelően kiválasztott programok azt eredményezhetik, hogy a kistermelők – akik jelenleg túlnyomórészt asszonyok – az egyszerű megélhetésből a tényleges, piacorientált mezőgazdaságra térhetnek át, megteremtve a biztos jövedelmet és pozitív hatást gyakorolva a teljes társadalomra."

A Camp David-i csúcstalálkozó legfontosabb megállapítása az új technológiák és a magánszektor mezőgazdaságban betöltött jelentős szerepének felismerése volt. Mivel a világ sok részén még mindig a banki válsággal küzdenek, figyelemre méltó volt, hogy a G8-as kormányok a magánszektort a megoldás részeként kezelik.

Vállalások a vállalatok részéről

Agco Corp:  100 millió dollárt fektet a következő három évben munkaerő mintagazdaságok és képzési központok kialakításába, amelyek célja a termelékenység javítása 25000 kisbirtokos gazdák körében Etiópiától Mozambikig."
Armaja
Cargill
Diageo: 1.5 millió dolláros árpa gazdálkodási projektet indít Etiópiában és egy 2 millió dolláros projektet Tanzániában.
DuPont:  a következő 3 évben több mint 3 millió dollárt fektet a mezőgazdasági kistermelők segítésébe Etiópiában az élelmezésbiztonság megvalósításának érdekében és támogatja az Economist Intelligence Unit " Global Food Security Index-ének" kifejlesztését.
Jain Irrigation Systems Ltd: 375 millió dollárt fektet be Nigériában, Kenyában és Ruandában.
Monsanto: 50 millió dollárt fektet be az elkövetkező tíz évben, hogy támogassa Afrika fenntartható mezőgazdasági fejlődését és növekedését. A pénz egy része a tanzániai Tanzánia Kilimo kwanza (Mezőgazdaság előbb) kezdeményezésre fordítódik.
Netafim
Rabobank
SABMiller
Swiss Re
Syngenta: a következő 10 évben 1 milliárd dolláros üzletet fog kiépíteni Afrikában, ennek érdekében 500 millió USD-t fog befektetni a kontinensen.
Unilever
United Phosphorus Limited
Vodafone: jobb távközlési hozzáférés mellett kötelezte el magát
Yara International: Afrika első műtrágya üzemének felépítésére tett ígéretet