Szenteste is legyünk szelektívek

2017. december 15. péntek - 18:21 / piacesprofit.hu
  •    

Közeleg a karácsony, kígyózó sorok állnak a boltokban, rohamtempóban tűnnek el a polcokról a mutatós csomagolópapírok, szalagok, masnik és díszdobozok. Megér a csicsás csomagolás fejenként kilenc kilónyi papírhulladékot?

A karácsony a legtöbb országban – így Magyarországon is – a legkörnyezetterhelőbb ünnepek közé tartozik. Angliában megközelítőleg 370 000 kilométernyi papírt , csomagolóanyagot használnak fel és dobnak ki ilyenkor, de hazánkban is 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás decemberben. A karácsony tehát egymás, de semmiképp sem a környezet szeretetének ünnepe, pedig számtalan dologgal tehetnénk „zöldebbé”.

Ami az ajándékokat illeti, vásároljunk tudatosan, és kerüljük a fehérített, valamint a festett csomagolópapírokat: burkoljuk inkább meglepetéseinket barnapapírba – amely apró díszekkel kiegészítve nemcsak környezetkímélő, de mutatós és divatos megoldás –, használjuk felesleges újságpapírok és magazinok oldalait vagy egy szép textildarabot, esetleg hajtogassunk csomagolást egy kiürült bonbonosdobozból.

A legjobb szemét az, amit nem dobunk ki
Sokkoló, hogy egy átlagos uniós polgár mennyi háztartási szemetet állít elő egymaga évente: jelenleg ez átlagosan 476 kg, azaz napi 1,3 kg! Magyarország szerencsére ezt az átlagot lefelé húzza, naponta „csak” egy kilogramm (évente fejenként 377 kg) szemét megtermeléséért vagyunk felelősek.

„Ugyancsak előrelátó megoldás, ha papírba vagy dobozba csomagolt ajándékainkat óvatosan bontjuk ki, a csomagolásukat pedig eltesszük jövőre. Így elkerüljük, hogy újabb adag papír kerüljön a kukába. Ha viszont mindenképpen újat szeretnénk vásárolni, de nem vagyunk biztosak a megfelelő csomagolópapír kiválasztásában, keressük rajtuk az FSC vagy a PEFC jelzéseket, azaz az erdőgazdaság és a fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítását, így biztosan környezetbarát terméket választunk” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Karácsonykor emellett a szelektív hulladékgyűjtés fontossága is fokozottan növekszik, különösen a papír esetében, hiszen az ajándékok csomagolása mellett italoskartonok, valamint tartós élelmiszerek, elektronikai cikkek dobozainak tömkelege kerül a szemétbe.

„Ha ezeket elkülönítjük, és a megfelelő hulladéktárolóba tesszük, elősegítjük, hogy bekerüljenek az újrahasznosítás körfogásába. Ugyan nem tudjuk megállítani a – karácsonyt is övező – mértéktelen papírfogyasztást, de hosszú távon rengeteget számít, ha a háztartásokban csak néhány apró lépéssel is, de hozzájárulunk a környezet tehermentesítéséhez” – tette hozzá a szakember.

Tíz évbe telt, de a szívünkbe fogadtuk a szelektív kukákat
Az elmúlt évtizedben, leginkább a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének és elterjedésének köszönhetően, megduplázódott a csomagolási hulladékot rendszeresen szelektíven gyűjtők aránya. Ma már 10-ből 9 magyar lakos vallja magáról azt, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor