Széndioxid-kvóták: maradjon a kereskedés!

2011. március 16. szerda - 12:40 / klímablog
  •    

Olajos Péter helyettes államtitkár szerint magyar érdek, hogy fennmaradjon a széndioxid-kvóták kereskedelme - írta a Magyar Nemzet. A nagyobb nyugat-európai tagállamok ellenérdekeltek ebben.

A lap szerdai számában a helyettes államtitkár kifejtette: vonzóvá kell tenni a megújuló energiára alapozott beruházások számára Magyarországot még ebben a kormányzati ciklusban, mert most a befektetők inkább Szlovákiába vagy Bulgáriába viszik a pénzüket. Az ezzel kapcsolatos szabályozási változtatásokkal még az idén szeretnének végezni.

Olajos Péter szerint ha a 2012-ben kifutó kiotói kvótakereskedelmi rendszert nem hosszabbítják meg, akkor kellene egy olyan új pénzügyi rendszer, amelyben a fel nem használt kvótákat el lehet számolni valamilyen módon. A klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a nagyobb nyugat-európai tagállamok ellenérdekeltek ebben. "Azt szeretnék, ha ezek a kvóták megszűnnének. Nem látják azt az erőfeszítést az egységek megszerzése mögött, mint mi, akik belülről megéltük" – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a 2020-ig felvázolt klímapolitikai célok eléréséhez szükséges tőkének csupán mintegy 20 százaléka áll rendelkezésre uniós, illetve magyar állami forrásból.