Széllel szemben: elavult erőművekre teszi fel vagyonát a cseh milliárdos

2018. március 20. kedd - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

A Csehország hatodik leggazdagabb emberének tartott Pavel Tykac a vagyonából egy milliárd eurót költene arra, hogy felvásároljon elöregedő szén- és gáztüzelésű erőműveket Európában, valamint az Egyesült Államokban – írja az NRGreport.

A milliárdos meggyőződése szerint a hőerőművekre néhány évtizeden belül sokkal nagyobb szükség lesz, mint most. Európában ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a megújulók, azonban az elektromos hálózat megfelelő terhelése szempontjából elengedhetetlenek lesznek a folyamatos teljesítményt biztosító hőerőművek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A nap ugyanis nem mindig ragyog, a szél pedig nem mindig fúj, vagy nem akkor, amikor az elektromos hálózaton terhelési csúcsok vannak.

Elengedhetetlenek lesznek a hőerőművek
A cseh milliárdos tulajdonában lévő, egy 500 megawattos szénerőművet és lignitbányát működtető Seven Energy nevű vállalat ügyvezető igazgatója, Alan Svoboda egy interjúban nemrég azt mondta, hogy a tiszta energiát körülvevő médiabuborék nem tükrözi a valóságot és biztosak abban, hogy a közeljövőben a hálózat kiegyensúlyozására lesz szükség, ehhez pedig elengedhetetlenek lesznek a hőerőművek.

Tykac 2016-ban már szerette volna magát bevásárolni német lignitbányákba és a svéd Vattenfallba, azonban az üzlet meghiúsult. Az Oilprice információi szerint most német, amerikai és olasz potenciális felvásárlási célpontokat néznek, és még 2018-ban le akarják zárni az első akvizíciós kört.

Geotermikus erőművet építenek Mosonmagyaróváron
Hárommilliárd forintból építenek geotermikus erőművet Mosonmagyaróváron, amely Varga Mihály szerint a megújuló energia használatának egy olyan újabb állomása lesz, amely a további fejlesztésekhez is mintaként szolgálhat majd.

Németországban – amely még mindig a villamos energiának több mint egyharmadát szénből állítja elő – egyre nagyobb nyomás nehezedik a politikusokra azért, hogy ne költsenek többet ezeknek a környezetszennyező erőműveknek a fejlesztésére. A cseh milliárdos – mint mondta – ezeket az erőműveket örömmel venné át.

A mesterterv gyenge pontjai
A cseh mestertervnek persze vannak gyenge pontjai is. Nem, vagy alig számolnak azzal a szabályozási trenddel, amely Nyugat-Európában gyakorlatilag teljesen leállítaná a fosszilis energiahordozókkal működő erőműveket. A másik kockázati tényező az energiatárolás megoldásának kérdése.

Jelenleg óriási összegeket költenek a nagy energiavállalatok arra, hogy hatékony energiatárolási megoldásokat fejlesszenek ki.
Legutóbb az NRGreport itt számolt be arról, hogy az Enel Green Power Germany 20,9 millió dollár értékű, 22 megawatt teljesítményű litium-ion akkumulátorokból álló energiatárolót épít a brandenburgi Cremzow mellett. Az első 2 megawattos berendezés már áprilisban üzemkész lesz.

Az energiatárolás tehát évtizedek távlatában biztosan megoldódik, így a cseh milliárdos pár évtized múlva beérő üzleti tervét a technológia fejlődés komolyan áthúzhatja.