Szegfűszeg és oregánó: ez jöhet a műanyag csomagolás helyett

2016. október 11. kedd - 19:10 / Timár Gigi
  •    

Szegfűszeggel és oregánóval illatosított, ehető csomagolás védhetné az ételeinket. Amellett, hogy természetes, egy friss tanulmány szerint jobban is működik.

szegfűszeg

Kép: Pixabay

Felejtsük el a műanyagot és a kémiai anyagokat! A legjobb ételtartósítók, úgy tűnik, a teljesen természetes illóolajok. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban publikált tanulmány szerint a szegfűszeg és oregánó illóolajával borított, ehető filmréteg frissebben tartja a kenyérféléket, mint a jól ismert műanyag csomagolás és tartósítószerek – írja a Natural News.

Egy brazil egyetem kutatói az illóolajok antimikrobális hatásaival kísérleteztek, felismerve annak szükségességét, hogy modern, alternatív megoldásokat találjunk az élelmiszerek tartósítására és védelmére anélkül, hogy mérgező anyagokat kellene használnunk. Az egyik lehetséges megoldás az illóolajok csomagolásba ágyazása. Az eredmények szerint ez a természetes megoldás hatékonyabb tartósítónak bizonyult az általánosan használt vegyi anyagoknál. Ez pedig nagyon fontos eredmény, hiszen a természetes megoldásokat sokszor kompromisszumként kommunikálják. Ez esetben ez egyszerűen nem igaz a kísérlet eredményei szerint.

A műanyag és vegyi tartósítószer alapú csomagolás esetében fennállhat a veszélye, hogy a csomagolásból vegyi anyagok oldódnak ki, amelyek az ételbe jutva egészségügyi problémákat okozhatnak, az illóolajos védelem esetén ettől sem kell tartani. „Bármilyen csomagolóanyag érintkezik az étellel, abból valami bekerül az ételbe. Kivéve, ha teljesen közömbös anyagról van szó, ilyen azonban nem létezik” – mondta Dimitrios Spyropoulos, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egyik illetékese, aki a szervezet a csomagolásokból kimosódó kémiai anyagokra irányuló nyomozását vezette 2009-ben.

A kutatók szerint az illóolajjal átitatott ehető fólia használatának lehetőségei messze túlmutatnak a most műanyag csomagolásban árult élelmiszereken. A papír, fém vagy akár üveg csomagolás kiváltására is alkalmas lehet, és a kutatók szerint mindegyiknél egészségesebb megoldás.

A kémiai anyagok mellett persze maga az ehető fólia is fontos áttörés lehet a hihetetlen mennyiségű csomagolási hulladék csökkentésben.