Száraz szavannává válhat az amazonasi esőerdő

2018. november 09. péntek - 19:01 / KlimaBlogger
  •    

Az Amazonas esőerdőnek már csak három százalékát kell kipusztítani, hogy megbillenjen az a vízciklus-egyensúly, ami támogatja és zölden tartja az erdőt. Kiszáradt szavannává válhat a Föld tüdeje.

Akárcsak Trump, Jair Bolsonaro is kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből. További baj, hogy a Föld tüdejeként működő erdőség is az ő kormánya fennhatósága alatt található: ha tovább folytatódik az Amazonas esőerdő pusztítása, nem menthető meg klímánk, nem állítható meg a globális felmelegedés, hiszen egyik legnagyobb üvegházgázelnyelő kapacitásunkat tesszük tönkre a fák kivágásával.

A vanília ára: erdőirtás és gyilkosságok
A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében.

A Science Advances tudományos szakfolyóirat megjelent tanulmányában Thomas Lovejoy és Carlos Nobre baljóslatú megállapításokat tártak a világ közvéleménye elé:

  • Ha az Amazonas esőerdő eredeti kiterjedésének 20 százalékát elveszítjük, a szóban forgó ökoszisztéma eléri a visszafordíthatatlan károsodás pontját.
  • Ezen a válságponton túl összeomlik az a vízciklus-rendszer, mely élteti és zölden tartja az esőerdőt. Ez esetben az Amazonas esőerdő több mint fele(!) száraz szavannává válhat.
  • Az elmúlt 50 évben az erdő növényvilágának 17 százalékát irtották ki, a legnagyobb mértékben nem is annyira a fakitermelés felelős ezért, hanem a szójaültetvények létesítése, amivel a brazil marhatenyésztés takarmányigényét szolgálják ki. (A globális felmelegedés is hozzájárul az erdőpusztuláshoz!)
fotó: Greenpeace

fotó: Greenpeace

Az Amazonas őserdő közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan kezdve pusztulása visszafordíthatatlanná válik.

Ugyan most már műholdakkal is figyelik az erdőt, mégis amilyen mértékben és gyorsasággal folyik az erdőirtás, nehéz elképzelni, hogy a brazil kormány és a rendfenntartó erők nagy erőbedobással dolgoznának az illegális és legális fakitermelés megfékezésén és leállításán.

(Euronews, Futurism, WEF)

Óriási biznisz az illegális erdőirtás
A faanyagok piacának 30 százaléka illegális erdőirtásból ered. Egyre több papíripari márka szerződik tanúsító cégekkel, hogy kizárja ellátási láncából a törvénysértő fakitermelőket. Így a vásárlók is felelősen vásárolhatnak “erdőirtásmentes” árucikkeket, mert ezt címke jelzi a terméken.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor