Szabad a szabadban szárítani – ez is eredmény

2015. október 16. péntek - 19:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megszűnt a ruhaszárító kötél tilalma Kaliforniában - adta hírül az MTI. Hogy eddig tiltott dolog volt? Nos, igen. A mostani változást a Föld érdekében vezették be. De még mindig vannak mulatságosnak tűnő korlátozások a ruhaszárítással kapcsolatban.

szárítókötél

Kép:Pixabay

Megszűnt a ruhaszárító kötél tilalma Kaliforniában. Jerry Brown, a nyugati-parti állam kormányzója aláírta a törvényt, amely megkönnyíti a háztulajdonosoknak és a bérlőknek, hogy magánterületen belül szárítókötélre teregessék a nedves ruhát.

Az innen nézve teljesen érthetetlennek tűnő korábbi szabály egyrészt azért létezhetett, mert a tengerentúlon a szárítógép épp annyira elterjedt háztartási eszköz, mint a mosógép itthon. Ettől még persze a kertbe is akaszthatták volna az emberek a mosott ruhát, ha sok ingatlanüzemeltető nem döntött volna úgy, hogy a kötélen szárítás “csúf” – vagyis rontja a ház összképét, ezért tilos.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása és az elektromos szárítógépek energia-felhasználása miatti növekvő aggodalmak közepette az engedélyezés régóta érett már, a szárítókötelek használatáról szóló vita több mint egy évtizede, az energiaválság kezdete óta tart – tudósított a Sacramento Bee helyi lap. (Bár épp nemrég, szintén Amerikában egy szupertakarékos, új szárítógépről is szóltak a hírek.) Csak Amerikában annyi villamosenergiát emészt fel a ruhaszárítók működtetése, mint Massachussetts állam éves áramfogyasztása, derült ki az amerikai Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó EnergyStar számításaiból.

Korlátok azonban továbbra is vannak. A ruhaszárító lehet “zsineg, kötél vagy drót, amelyre kimosott ruhaneműt terítenek, hogy a levegőn megszárítsák”. Kaliforniában még mindig tilos a ruhát például az erkély korlátjára terítve szárítani.