Sorra jönnek az elektromos autók

2017. október 03. kedd - 17:03 / piacesprofit.hu
  •    

Kína belátható időn belül el akarja tiltani a belsőégésű motorokkal felszerelt járműveket - ugyanezt tervezi az USA legnagyobb állama, Kalifornia. A következmény: a nagy autógyártók sorra jelentik be, hogy felgyorsítják elektromos kocsijaik gyártását.

A General Motors, Amerika legnagyobb autógyártója, hétfőn bejelentette: húsz új, teljesen elektromos meghajtású típust bocsát ki 2023-ig, kettőt ezek közül már a következő másfél évben. A bejelentést aligha véletlenül időzítették így, egy nappal a nagy vetélytárs már korábban jelzett sajtófogadása előtt, amelyen a Ford arról tájékoztatott: 4.5 milliárd dolláros beruházással a következő öt évben 13 elektromos kocsitípust dob piacra. A  cég tervei szerint már 2020-ban forgalomba kerül az az autójuk, amely 500 km-t tud megtenni akkumulátoraival.

fotó: wikipedia

fotó: wikipedia

Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója ugyanakkor óvott attól, hogy ráeröltessék ezeket a járműveket a fogyasztókra – azokra kell bízni a döntést, milyen autót vásárolnak, mondotta. A GM nem szab határidőt, továbbra is gyárt majd robbanómotoros személykocsikat, teherjárműveket és SUV-okat. A cég elektro-autója, a Chevrolet Bolt, eddig elhanyagolható számban talált gazdára.

Gogoro és GoStation – hódít a cserélhető akkus robogó
Sokat ígérő megoldással hódít elektromos robogók tajvani gyártója: hosszadalmas töltés helyett az állomásokon akkut cserélünk és már indulhatunk is tovább.

Bár a kormány adókedvezménnyel támogatja az elektro-autók elterjedését, az amerikaiak 2017 első hét hónapjában azokból csak mintegy 60.000-et vettek és ugyanennyi hibrid modellt vásároltak – azaz e járművek még mindig csak a piac 1 százalékát teszik ki. A gyártók iránya ugyanakkor hasonló ahhoz, amit vetélytársaik vettek: a VW  és a Daimler-Benz is elektromos kocsik százezres nagyságrendben való gyártását készíti elő, a kínai kézben lévő Volvo pedig úgy döntött, hogy a jövőben valamennyi típusa csak elektromos, hibrid, vagy gázmeghajtással készül majd.

Az elektromos autók piacának alakulására egyébként is Kína lehet a legnagyobb hatással: az országban máris százezres nagyságrendben veszik ezeket a kocsikat,  2019-re 400.000 feletti  eladásokkal számolnak, ami a világpiac két ötödét jelenti majd.

(New York Times – Guardian)