Sokat spóroltunk az enyhe őszi időjáráson

2015. december 12. szombat - 18:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az OMSZ adatai szerint különösen enyhe volt az őszi időjárás, így akár 15 százalékkal is csökkenhetett a magyar háztartások energiafelhasználása, köszönhetően a szokatlanul enyhe ősznek. Több ezer forintot is megtakaríthattak a magyar háztartások.

meleg volt az ősz

Kép: MTI

Az idei évben kegyes volt az időjárás a magyar lakossághoz. Bár a hivatalos fűtési időszak szeptember 15-én kezdődik, az átlagosnál enyhébb időjárás miatt országszerte csak október 7-e táján indult be a távfűtés. A szeptemberi átlaghőmérséklet országosan több mint 2 C fokkal haladta meg az átlagos értékeket, még szeptember 25-én is 20 C fok körüli átlaghőmérsékleteket mérhettünk.

Az őszi hónapok középhőmérséklete változatosan alakult, a szeptember több mint 1,5 Celsius-fokkal, a november több mint 1,7 fokkal melegebbnek, míg az október 0,65 fokkal hűvösebbnek bizonyult a megszokottnál. Bár november első napjaiban és a végén is néhány napra erősen lehűlt a levegő, november 28-án pedig az eső többfelé havas esőbe, majd havazásba váltott, összességében az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál: az évszak középhőmérséklete országos átlagban elérte a 11,2 Celsius-fokot, ami 0,86 fokkal haladta meg a sokéves – 1981 és 2010 közötti – normálértéket. A 2015-ös ősz 1901 óta a 25. legmelegebb volt az őszök sorában – írja elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Összességében a novemberi pozitív anomáliát hozhat, ezt pedig a háztartások is megérezhetik.

 Több ezer forintot spórolhatunk

A mostani enyhe ősznek köszönhetően a háztartások fűtési energiafogyasztása 10-15%-kal is elmaradhat az átlagos őszi fogyasztáshoz képest. Ez egy 50nm-es, távfűtéses lakásban nagyjából 1.000-1.500 Ft-os megtakarítás eredményezhet, de a nagyobb, vagy egyedi fűtésű ingatlanok esetén már több ezer forintot is spórolhattak az ingatlantulajdonosok – írja az ablakszigetelo.hu. Különösen az enyhe novemberi napok hatását érezhetik majd meg a háztartások.

A hosszútávú időjárás előrejelzések szerint a Kárpát-medence térségében az átlagosnál enyhébb tél várható, így a háztartások további megtakarításban reménykedhetnek.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor