Sok jóra nem számítsunk: drágulni fog az áram és a gáz is

2011. január 30. vasárnap - 11:49 / klímablog/MTI
  •    

Áremelkedést várnak a villamosenergia- és a gázipar vezetői 2011 első felében az energiainfo.hu internetes hírportál legfrissebb felmérése szerint. A szakemberek azt nehezményezték, hogy a politika továbbra is összekeveri a szociálpolitikát az energiapolitikával.

A szakportál húsz magyarországi erőműtársaság és áramkereskedő cég  vezetőjét kérdezte meg január második hetében az első félévi várakozásaikról. Valamennyi megkérdezett a gáz árának emelkedését várja, a válaszadók 60 százaléka pedig az áram nagykereskedelmi árának emelkedésére is számít. A többség, 80 százalék a gáztüzelésű erőművek jövedelmezőségének további romlását valószínűsíti, a többiek stagnálást várnak.

A piaci helyzetet minden cégvezető pesszimistán, volt, aki "minden eddiginél rosszabbnak" ítélte meg. Az energiainfo.hu felmérése során több vezető ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a "nagypolitika továbbra is összekeveri a szociálpolitikát az energiapolitikával, ezzel pedig igen csalóka üzenetet küld a piaci szereplőknek".