Sok a tévhit az energiahatékonysággal kapcsolatban

2013. május 08. szerda - 20:35 / piacesprofit.hu
  •    

Az Energiaklub felmérése szerint a tulajdonosok 24 százaléka tervezi épülete energetikai korszerűsítését, ezen belül 50 százalékuk szigetelni fog, ugyanakkor mindössze 15 százalékuk fordul szakemberhez információért.

Kevesen fordulnak szakemberhez

Szakértők szerint az energiahatékonysági fejlesztések, ezen belül is a szigetelés kivitelezésével elért megtakarítás nem éri el a tervezett mértéket, ha az ingatlantulajdonosok nem tájékozódnak megfelelően, és szakszerűtlenül végzik vagy végeztetik el a felújítást.„Megfelelő energiahatékonysági beruházással, elsősorban pedig az épületek szigetelésével 30-40 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás, ha a tulajdonosok megfelelő minőségben és szakértővel végeztetik el a beruházást” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Energiahatékonysági tévhitek: Minden hatékony, ami megújuló?

Az energiahatékonysággal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit a lakosság körében az, hogy az épületek energetikai korszerűsítése a megújuló energiaforrások használatát jelenti. Pedig csak azokat az ingatlanokat nevezzük energetikai szempontból korszerűnek, amelyek ugyanolyan komfortérzet mellett jelentősen kevesebb energiát használnak el, mint más ingatlanok. Ezt a fejlesztést olyan beruházásokkal lehet elérni, mint a nyílászárócsere, a szigetelés vagy a fűtéskorszerűsítés, amelyek költsége már néhány év alatt megtérül a rezsiszámlában.

De mégis mivel kezdjük?

Kitartanak-e 860 évig a hazai lakások?
Tovább zuhant a lakásépítések száma 2013 I. negyedévében, amely 54 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ilyen arányú visszaesés mellett 2013-ban hozzávetőleg 5000 lakás épülhet Magyarországon. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy a hazai lakásállomány (4,3 millió) megújulási üteme 860 év! A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni – hívja fel a figyelmet a Társaság a Lakásépítésért Egyesület tanulmánya.

A szakértők rámutatnak arra, hogy az első lépés minden esetben az energia, a meleg benntartása legyen, vagyis addig ne cseréljünk például kazánt, amíg az ablakok nem szigeteltek. A nyílászárók korszerűsítését követően már nyugodtan belevághatunk a homlokzat vagy a tető szigetelésébe, ám fontos kiemelt figyelmet szentelni annak, hogy csak a megfelelő minőségi paraméterekkel bíró szigetelőanyagokat építtessük be. Gyakori hiba ugyanis, hogy a kivitelezés során, a költségcsökkentés érdekében, a megrendelő gyengébb hatásfokúra cseréli a szakember által betervezett szigetelést, így a felújítás nem hozza majd a kívánt energiamegtakarítást.

A tetőt vagy a falat?

A szakértők rávilágítanak arra, hogy az ingatlan szigetelését célszerű a tető, illetve a födém szigetelésével kezdeni, mert az felelős a ház hőveszteségének 20-25 százalékáért, és ez vitelezhető ki a legkönnyebben. A megfelelő szigetelőanyag önmagában persze még nem elég a szigetelés kivitelezéséhez. A szakértők tanácsai abban is iránymutatást adhatnak az ingatlantulajdonosoknak, hogy a szigetelést rendszerben, vagyis a ragasztót, a szigetelőanyagot, az üveghálót és a vakolatot egy gyártó, rendszerben ajánlott termékeit választva szerezzék be, az optimális hőszigetelési eredmény elérése érdekében.