Semmit sem lassult a globális felmelegedés

2017. január 06. péntek - 19:27 / PP/MTI
  •    

Új tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben. Az ENSZ által is hangoztatott elmélet hibás adatokon alapszik, a felmelegedés ugyanolyan tempóban folyik, mint korábban.

Földgolyó lángokban

Kép: freeimages.com

Sok szakértő nézete szerint a globális felmelegedés üteme lelassult 1998 és 2014 között. Az adatok új elemzése azonban megerősítette: a feltételezés onnan származik, hogy a tudósok alábecsülték az óceáni hőmérséklet változását. A „globális felmelegedési hiányának” elméletét az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) is támogatta 2013-as jelentésében, amely szerint a Föld felszíni hőmérséklete sokkal kisebb növekedést mutatott az elmúlt 15 évben, mint az előző 30 és 60 évben. Számos tanulmány vonta kétségbe a lassulást, ezek közül az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal (NOAA) elemzése volt a legnagyobb jelentőségű, mely a Science tudományos lapban jelent meg tavaly.

A NOAA kutatói szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek. A szerzők kimutatták, hogy a mérőbóják rendszerint kicsit alacsonyabb hőmérsékletet mérnek, mint más, hajóalapú rendszerek. Az 1990-as években az adatok legnagyobb része hajóval végzett mérésekből származott, míg újabban a pontosabb értéket adó mérőbóják nyújtják az adatok 85 százalékát. Amikor a kutatók korrigálták az adatokat, és figyelembe vették a bóják „hidegebb eredményeit”, arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánok 0,12 Celsius-fokot melegedtek 2000 óta, ami majdnem kétszer olyan gyors melegedési ütemet jelent, mint a korábban becsült 0,07 fok.

A NOAA-tanulmány szerzői ennek fényében azt jelentették ki, hogy a 21. század első 15 évének melegedése nem különbözik az 1950-1999 közötti időszakétól, amikor az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás jelentősen befolyásolta a hőmérsékletet. Egy friss elemzés is alátámasztja a NOAA-jelentést. A Zeke Hausfather, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) végzős hallgatója vezette kutatócsoport három, egymástól független adatbázist – műholdak, bóják és robothajók méréseit – vizsgálta meg, hogy az óceánok melegedésének valós ütemét megismerje.

„Három különböző eszköztípus adataiból három különálló hőmérsékleti jelentést készítettünk. Az derült ki, hogy mindhárom összhangban van a NOAA adataival. Következtetésünk szerint a hivatal nem manipulálta az adatokat semmilyen módon” – nyilatkozta a BBC-nek a kutatás vezetője.

2016 nem fért a top tízbe, de így is elég meleg volt
Magyarországon 2016 nagy része melegebb és csapadékosabb volt, mint az 1981–2010-es sokévi átlag az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzése szerint. Az esztendő középhőmérséklete több mint 11 fok volt, a 12. legmelegebb évnek bizonyult 1901 óta, de csaknem 1 fokkal elmaradt el az eddigi legmelegebb 2014-től.