Rohamosan bővül a légszennyezést beárazó vállalatok száma

2017. november 03. péntek - 19:04 / KlimaBlogger
  •    

Világszerte közel 1400 nagyvállalat kalkulálja bele üzleti tervébe, hogy a légszennyezés pénzfizetéssel jár. Még akkor is, ha számos országban nem kell kvótákat venniük a kibocsátásért.

Ma nyolcszor annyi vállalat kalkulálja bele üzleti tervébe, hogy a légszennyezés díjfizetéssel jár, mint 2014-ben, állítja a Carbon Disclosure Project (CDP), mely évek óta arra próbálja rávenni egyre nagyobb sikerrel a vállalatokat, hogy a teljes karbontranszparencia elvével működjenek, s számoljanak be tételesen a környezetszennyezésükről.

2014-ben még csak 150 cég dolgozott ilyen mutatóval. Sokatmondó, hogy a CDP “belső karbon árat” emleget, vagyis gyakran ez olyan költségtétel, ami nem feltétlenül aktuális a jelenben, hiszen sok országban nincs kibocsátási kvótavásárlási kötelezettsége a cégeknek.

A vállalati szektor nagy szereplői viszont egyértelműen arra számítanak, hogy afelé halad a politikai konszenzus, a légszennyezés, mint externália egyre több piacon és régióban lesz beárazva, vagyis a szennyezőknek fizetniük kell ezért.

Az energia- és közműszektorban a piaci kapitalizáció tekintetében a cégek kétharmadára is érvényes ez. (Vagyis az iparágban szereplő cégérték kétharmada jelent olyan vállalatokat, akiknek belső kalkulációban már szerepel a karbon ára.)

fotó: Flickr/Mike Boening

fotó: Flickr/Mike Boening

Kihelyezett emisszió

A nehézipari és telekommunikációs szektor fele tervezi, hogy betervezi ezt a költségnemet a jövőben. Ázsiában 54-ről 102-re nőtt az ilyen cégek száma, ami annak köszönhető, hogy a pekingi vezetés 2017 végére tervezi elindítani az emissziókereskedelmi rendszert Kínában. Amint ez beindul, a globális üvegházgázkibocsátás negyedére fog vonatkozni fizetési kötelezettség, aminek az outsourcing az oka. A nagy multik Ázsiába helyezték ki a gyártásukat, ezért az emisszió jelentős része ott történik.

A legtöbb karbonárral számoló cég mégis az USA-ban található, szám szerint 96. 2014-ben a számuk még csak 29 volt, 2019-ig pedig 142 tervez ilyen kalkuláció bevezetését, aminek az ad realitást, hogy Kaliforniában 2030-ig hosszabbították meg az emissziókereskedelmi rendszer működését. Chilében, Columbiában, Mexikóban és Peruban is tervbe van véve ilyen elindítása, Dél-Koreában már működik, ott a kvóták számának csökkentését tervezik.

Jelenleg 40 országban és 25 regionális kormányzatnál van beárazva a kibocsátás, ám ez egyelőre csak a globális üvegházgázemisszió 15 százalékát fedi le.

A létrejövő helyi kvótarendszerek 800 olyan vállalatot érinthetnek pluszköltségként, melyek egyelőre nem számolnak azzal, hogy a hatóságok ilyen formában adóztatják meg a légszennyezést.

(sustainablebrands.com)