Remény a Csarna-völgynek: a miniszter közbelép

2018. november 23. péntek - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat az Agrárminisztérium a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben – közölte a minisztérium sajtóosztálya.

A közkedvelt börzsönyi kirándulóhely, a Csarna-völgy került veszélybe a benne élő állatokkal – többek között egy hiúzzal – együtt, a terület kezelője ugyanis beadta engedélykérelmét kisvasút építésére és ezzel egy komoly beruházásra. Ezzel kapcsolatban, mint azt korábban megírtuk, több környezetvédelmi szervezet is tiltakozott a kisvasút építése ellen.

Veszélyben a Csarna-völgy - Kép: WWF, Fotó: Gálhidy László

A Csarna-völgy – Kép: WWF, Fotó: Gálhidy László

Örvendetes hír, hogy Nagy István miniszter szakmai felügyeleti jogkörében eljárva utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására. A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át. Ezen területen a hatályos jogszabályok alapján bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében. Ez a célkitűzés hosszú távon a terület nemzeti park igazgatósági vagyonkezelésbe kerülésével garantálható – közölte az Agrárminisztérium.

Verseny a vízért: a halak és a halászok húzzák a rövidebbet
Politikai szinten gyakran figyelmen kívül hagyják a belföldi halászat hozzájárulását az adott ország élelmezéséhez és a vidéki emberek megélhetéséhez. Ennek oka részben az adatok hiánya és az ágazat gazdasági alulértékeltsége.