Rekord a téli villamosenergia-felhasználásban

2017. március 10. péntek - 17:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Sohasem volt telente annyi villamos energiára szükség Magyarországon, mint az elmúlt fűtési szezonban – derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. adataiból. A rekordérték elsősorban a tartósan hideg időjárásnak tudható be. Az országos villamosenergia-ellátás biztonsága mindvégig zavartalan volt.

A 2016/17-es télen közel 500 gigawattórával (GWh) volt nagyobb az ország villamosenergia-igénye a 2015/16-os év hasonló időszakához képest. A magyar fogyasztók 2016. december eleje és 2017. február vége között (és az egy nappal hosszabb tavalyi februárral számolva) 5,3 százalékkal többet, összesen 11 914 GWh villamos energiát használtak fel, az egy évvel korábbi 11 433,1 GWh-nyi fogyasztással szemben.

Az országos villamosenergia-igény bővülése idén januárban volt a legnagyobb, ekkor a fogyasztás 6,9 százalékkal 4271 GWh-ra nőtt a 2016-os 3995 GWh-nyi értékhez képest. 2017. január 11-én megdőlt a hazai csúcsterhelési rekord is, amely egy rövid időre elérte a 6780 MW-ot.

Ma már mindent komputer működtet. Ami megtámadható. (fotó: freeimages.com)

Fotó: freeimages.com

A növekedés oka egyértelműen a tartósan hideg időjárás: az elmúlt téli hónapok átlaghőmérséklete több mint 3 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

„A tartósan alacsony hőmérséklet és az eddigiektől eltérő hosszabb időszakon keresztül fennálló magas rendszerterhelés nemcsak Európát, de Magyarországot is próbára tette. A MAVIR által leszerződött tartalékok segítségével, illetve a piaci szereplők által beszerzett többletimporttal azonban eredményesen sikerült kezelni az egyes hazai erőműveknél fellépő rövidebb üzemzavarokat és az ebből fakadó kieső teljesítmények megfelelő ütemű pótlását – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Hangsúlyozandó, hogy az európai felhasználói igények látványos növekedése és az ezzel párhuzamosan emelkedő regionális piaci árak, valamint a helyenként nagyon magas és tartós terhelődésnek kitett hálózatok ellenére is a magyar átviteli hálózat képes volt biztosítani az ország zavartalan villamosenergia-ellátását” – emelte ki Tihanyi Zoltán.

A klímaváltozás változatlanul zajlik
Régóta tudjuk, hogy a Föld készletei végesek, és ugyan több terv van arra, hogy az otthonunkat jelentő bolygó után más égitesteket is elkezdjünk kizsákmányolni, lényegesen jobban hangzik meglévő készleteink takarékos, hatékony felhasználása, az alternatív energiaforrások kiaknázása.