Rejtett CO2: termékekbe préselik a káros emissziót

2012. augusztus 04. szombat - 09:19 / klímablog
  •    

Azt már elérték a piaci szereplők, hogy a föld alatti, kiürült földgázmezőkbe juttassák a gyárak kéményeiből áramló üvegházgázokat a carbon capture technológia révén, de hogy termékekbe is préseljék a széndioxidot, az új kezdeményezés. Két olajmulti, a BP és a ConocoPhillips egy ilyen megoldásba fektetnek közösen.

A Skyonic texasi üzemében vegyipari termékekbe is adagolnák a nehézipar légszennyező melléktermékeit, valamint szilárd alapanyagú tárgyakká préselnék, hogy szeméttelepeken legyenek elhelyezhetők. A gyárkémények füstjéből begyűjtött széndioxidot a tervek szerint hidrokloridsav és szódabikarbóna előállításában használják fel.

A szabadalmi bejegyzésben részesült innováció már elnyerte az amerikai Energiaügyi Minisztérium támogatását. Elsőként 2014-ben alkalmazzák a módszert a texasi San Antonio egyik olajfinomítójában, ahol évi 225 ezer tonna széndioxidot kötnek meg ily módon.

A kimerülőben lévő olajmezőkön is bevetik a CO2-t, hogy hatékonyabbá tegyék az olaj felszínre hozatalát. A két olajmulti mindössze néhány millió dollárt invesztál az innovációba, jelentette a Reuters. A befektetők között megtalálható még a félvezetőkben és ingatlan-befektetésekben érdekelt milliárdos, Carl Berg és a Zachary Corporation. Az általuk adott pénzzel válik lehetségessé, hogy a módszert a tömegtermelés szintjére hozzák fel. E cél érdekében a Skyonic 35 millió dollárnyi tőkére kíván szert tenni a közeljövőben.