Rápirított Áder az USA-ra

2016. június 22. szerda - 12:16 / PP/MTI
  •    

Áder János köztársasági elnök levélben fordult a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országának vezetőjéhez, arra kérve őket, hogy példát mutatva mielőbb kezdjenek konzultációt, és - a korábbi vállalásaikhoz képest - rövidebb idő alatt és nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést hajtsanak végre - közölte az MTI.

ader_janos_mti_2015

Áder János
Kép:MTI

Áder János az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, Brazília, India, Japán, Indonézia, Kanada, Németország és Oroszország vezetőjének küldte el levelét. Az államfő leveléről – amelyben megismételte a párizsi klímamegállapodás New York-i aláírásakor tett javaslatát – a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sajtóigazgatósága szerdán tájékoztatta az MTI-t.

Áder János – a párizsi klímamegállapodást Európában elsőként ratifikáló ország államfőjeként – hangsúlyozta: a világnak szüksége van arra az aktív szerepvállalásra és példamutatásra, amelyet a kibocsátáscsökkentésben leginkább érintett országok tanúsítottak mind az előkészítő tárgyalások, mind a klímamegállapodás aláírásakor. “Ez reményt ad a ma élők és a jövőben születendők számára” – olvasható az elnöki hivatal közleményében. (A szavak mögül azonban egyelőre hiányoznak a tettek: Magyarországnak komoly lemaradása van a klímavédelemben.)

Az elmúlt időszak fejleményei ugyanakkor arra figyelmeztetnek – folytatták -, hogy a párizsi vállalásoknál is gyorsabb és határozottabb lépésekre van szükség a közösen elfogadott klímacélok eléréséhez. Ebben döntő szerepe lesz a tíz legnagyobb kibocsátó országnak, melyek együttesen az emberi tevékenységgel összefüggő üvegházhatású gázkibocsátás kétharmadáért felelősek.

Áder János emlékeztetett arra, hogy önmagukban a párizsi vállalások nem teszik lehetővé a felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartását, így a jövőt veszélyeztető klímakatasztrófa megelőzése miatt indokolt a kibocsátáscsökkentés érdekében tett vállalások mielőbbi korrekciója.

A párizsi megállapodás ugyan maga is rögzíti a vállalások önkéntes felülvizsgálatának szükségességét 2018-ig, azonban a felmelegedés üteme gyorsabb a korábban prognosztizáltnál. “Ezért nincs vesztegetni való ideje az emberiségnek, mert minden késlekedés könnyen visszafordíthatatlan folyamatok okozójává válhat” – zárta közleményét a KEH.