Rákpáncélban vihetjük haza a bevásárlást

2017. március 19. vasárnap - 10:01 / KlimaBlogger
  •    

Egyiptomi tudósoknak sikerült biológiailag lebomló műanyaggá alakítaniuk a garnélarák páncélját. Újabb alapanyagot nyertek így a környezetbarát táskák és csomagolások számára, ami ráadásul védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

A garnélarák páncélja szemétként végezné, de az egyiptomi Nile University laboratóriumában hatékony módszert találtak az újrahasznosítására. Ultravékony plasztikréteggé alakítják, amit biológiailag lebomló műanyag szatyrok és plasztikcsomagolások gyártásához használhatnak fel a jövőben.

Az egyiptomi egyetem és az angliai University of Nottingham közös projektjét eredetileg 2 évesre tervezték, de már a hatodik hónapban sikerült kidolgozniuk az eljárást: a rákpáncélt először letisztítják, egy vegyi oldatba helyezik, ahol az feloldódik, és vékony, hártyaszerű réteggé szárad.

Nem ez az egyetlen innovatív biocsomagolás, a fűszernövényeknek is szánnak szerepet a műanyag zacskók leváltásában.

fotó: flickr/Jeremy Sternberg

Fotó: flickr/Jeremy Sternberg

A kutatócsoport egyelőre csak kis mennyiségben állította elő az új bioplasztikot, kereskedelmi alkalmazása tehát az eljárásnak még nem lehetséges. Most azon vannak, hogy olyan tulajdonságait erősítsék a matériának (pl. teherbíró képesség, tartósság), amely lehetővé tenné, hogy széles körben alkalmazzák.

A mészvázas élőlények páncéljában kitozán található, a tudósok ennek veszik hasznát az átalakítás során. A rákok páncélja kiválthatja a szintetikus anyagokat a műanyag csomagolásokban, s egyúttal a szemétképződést is csökkenti az észak-afrikai országban, ahol rengeteg rákpáncél végzi a kukában. Évente mintegy 3500 tonna rákot fogyasztanak el az országban, s ezzel 1000 tonna páncél válik feleslegessé.

fotó: flickr/Phu Thinh Co

Fotó: flickr/Phu Thinh Co

Az így létrehozott csomagolásoknak antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságaik is vannak, vagyis képesek elpusztítani, hatástalanítani a mikrobákat és baktériumokat. A szakemberek szerint az új csomagolás ezért segíthet javítani Egyiptom agrárszektorának exportlehetőségeit, mert a nyugati világban félelmek övezik Egyiptom higiéniai szokásait, ezért az innen származó élelmiszerek és termények nem valami kelendőek.

Forrás: Reuters