Pusztító tengeri örömök

2019. április 03. szerda - 17:07 / Nagy Mariann
  •    

Az óriás tengeri kirándulójárók növekvő forgalma veszélyezteti a környezetet, a meglátogatott városokat, és a hajók ázsiai személyzetének kizsákmányolására épül.

Gyorsan fejlődik a tengeri körutazások piaca: a legújabb hajóóriásokon már 6600 utast szolgál vagy 1500 főnyi személyzet. Az egyre virágzóbb iparágat a hatvanas években teremtette meg az Egyesült Államokban három fiatal vállalkozó, két norvég és egy izraeli. Ők találták ki, hogy a drága európai, csak a gazdagok számára elérhető hajóutak mellett, helyett meg kell nyitni azt a piacot a középrétegek, az amerikai fehér munkásosztály előtt is, egyebek mellett azzal, hogy a hajókon nincs dresszkód, és mindenki szabadon szórakozhat. Az új hajókon a játékkaszinókból és az alkoholforgalomból származó bevétel széles rétegek számára elérhető árakat tett lehetővé – ez a modell terjedt el azután világszerte.

Kép: Nagy Mariann

Kép: Nagy Mariann

A nagy hajóstársaságok ún. „olcsó zászlók” alatt járják a tengereket. Hajóik javarészt Panamában, Máltán, Cipruson, Olaszországban kerülnek nyilvántartásba, olyan országokban, ahol megtakaríthatják az adót vagy annak nagy részét, és a biztonsági előírások lazábbak. Tudja-e például az utas, hogy a nagy hajókon nincs annyi mentőcsónak, amelyek mindenkit befogadnának?…

A hajók személyzete napjainkban nagyobbrészt Fülöp-szigetiekből áll – ez a modell is Amerikából

A turisták imádják a mesterséges intelligenciát
Az utazási-idegenforgalmi ágazatban különösen éles a konkurencia. Az érdekelt vállalatok ezért fokozottan alkalmazzák a mesterséges intelligencia (AI) vívmányait üzleti céljaik elérésére.

származik. Húsz-harminc évvel korábban az amerikai hajókon főleg közép- és dél-amerikai személyzet dolgozott, azok bérét a társaságok azután sokallták. Napjainkban nagy toborzó ügynökségek működnek, amelyek ki is képezik a jelentkezőket, aztán jönnek a szerződések, amelyek napi 12 órás munkát írnak elő, a hét minden napján.

Hevesen bírálják az óriáshajókat az általuk okozott környezeti károk miatt is. A nagy dízel-hajtóművek károsanyag-kibocsátása nem csak a part menti településeket érinti. A koromszemcsék eljutnak a kontinensek belsejébe is. A hajók forgalma következtében egyre több az olyan tengeri terület, ahol már nincs élet annak következtében, hogy óriási mennyiségű hulladék kerül a vízbe.

Tény, hogy megjelentek az első, cseppfolyósított gázzal üzemelő hajómotorok. Azok azonban szükség esetén olajjal is működtethetők – vagy éppen akkor, ha megemelkedne a folyékony gáz ára.

Végül nem lebecsülendő a kár, amit a tömeges turizmusnak ez a fajtája éppen a világörökség részeként védett városoknak is okoz. Több ezer ember néhány órára bezúdul, és nagy többségük nem tesz egyebet, mint hogy szelfi-botját tartja a magasba… A Velencében most az ilyen turistákra kivetett adó nem oldja meg a kérdést. A városoknak a sokszor már a hajózási cégeknek eladott kikötőiket kellene visszaszerezniük,  vagy igen magas kikötési díjakkal visszaszorítaniuk az emberáradatot.

(Forrás: Die Zeit)