Precedens értékű pert nyert a Levegő Munkacsoport

2018. július 10. kedd - 19:04 / piacesprofit.hu
  •    

Egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat.

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nemrég hozott ítéletében a Levegő Munkacsoportnak adott igazat a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Ezzel olyan bírósági ítélet született a Levegő Munkacsoport által indított perben, amely a jövőben esetenként könnyebbé teheti a perindítást környezetvédelmi ügyekben.hulladékGE

A Levegő Munkacsoport egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében támadta a Kaposvári Járási Hivatal által kiadott engedélyt.

Az eljárást arra hivatkozással indították, hogy nem vizsgálták kielégítően az üzem működéséből a lakosságot érő zajkibocsátást és porszennyezést. A másodfokú Pest Megyei Kormányhivatal vitatta a Levegő Munkacsoport jogát a fellebbezésre.

Álláspontja szerint a Levegő Munkacsoport elkésett a jogorvoslattal, mivel az engedélyt tavaly augusztusban adták ki, a fellebbezésre pedig csak tavaly októberben került sor.

A Levegő Munkacsoport az EMLA Egyesületet kérte fel jogi képviseletre, segítségükkel az elutasítást bíróságon támadta meg, a bíróság pedig a környezetvédelmi egyesületnek adott igazat.

Interaktív platform hasonlítja össze a cégek ökolábnyomát
A vállalatok ökológiai tudatosságának annyi aspektusa van, és ezekről annyi adat forog már közkézen, hogy nehéz őket összevetni. Egy amerikai platform az ezer legnagyobb amerikai vállalat környezettudatos gyakorlatait veti össze a laikusok számára is érthető vizualizációs technikákkal.

A bírósági eljárás során kiderült, hogy az eredeti engedélyről sem a környékbeli falu lakosságát nem értesítették, sem hirdetményt nem tettek közzé. A lakók is csak akkor szembesültek a beruházással, amikor a telepen elkezdődtek a földmunkák.

A Levegő Munkacsoport vitatta, hogy késedelembe lehet esni úgy, hogy a hatóság nem tájékoztatja megfelelően az ügyfeleket és az egyéb érdekelteket.

A vitára a bíróság ítélete tett pontot, mivel álláspontja szerint a fellebbezési határidő egy határozattal szemben akkor kezdődik, amikor az ügyfél a határozatról értesül. Ameddig az ügyféli joggal rendelkező személy vagy szervezet nem értesül megfelelően a határozatról, nem indul el a jogorvoslati határidő és az illető nem tud késedelembe esni sem a jogorvoslati jog gyakorlásával.

Az ítélet hatására egy kicsit könnyebbé válik a környezeti jogérvényesítés, ugyanis ha egy ügyfél igazolni tudja, hogy nem értesült vagy késve értesült egy hatósági döntésről, számára a fellebbezési határidő csak később nyílik meg még akkor is, ha az engedélyt már hónapokkal előbb kiadták.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.