P+R parkoló nyílt kerékpárosoknak Bécsben

2018. április 16. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Kerékpárok számára létesítettek P+R parkolót Bécsben, jelezte a város külképviseleti irodája. A liesingi pályaudvarnál található zárt kerékpártárolóban 28 bringának van hely; egy napra 70 centért lehet letenni a biciklit.

A biciklizés nyereséget, az autózás veszteséget hoz a gazdaságnak
Koppenhága 2016-ban érte el azt, amit Amszterdam két évtizeddel korábban: több bicikli van az utcáin, mint autó. Minden egyes biciklivel megtett kilométer profitot hoz a nemzetgazdaságnak, az autózás viszont veszteséget.

Mostantól a P+R parkolók analógiájára működő zárt kerékpártárolóban hagyhatják a biciklijüket Bécsben azok, akik a liesingi pályaudvaron szállnak vonatra. Az új bicikligarázsban 28 kerékpárnak van hely, egy napra 70 cent, egy hétre 7 euró, egy évre pedig 70 euró a parkolási díj. Jegyet helyben, automatánál vagy okostelefonnal lehet vásárolni.

Az új kerékpárgarázst a vasútállomásnál található P+R parkolóházban alakították ki, mivel az osztrák fővárosban egyre többen kombinálják a közösségi közlekedést és a kerékpározást.

Nem ez az egyetlen Bike & Ride létesítmény Bécsben: 2016-ban a főpályaudvarnál, a Hauptbahnhofon adtak át egy hasonló, jóval nagyobb kapacitású őrzött kerékpártárolót. Itt 760 biciklinek van hely, ráadásul biciklikölcsönző, shop és szerviz egészíti ki a kínálatot. A kerékpárállomás – Bécs városa megbízásából – szociális üzemként működik, és tartósan munkanélküli emberek visszatérését segíti a munkaerőpiacra.