Persorozat indult be a klímaváltozás miatt

2018. augusztus 04. szombat - 10:00 / Kriston László
  •    

Új pereskedési hullám indult az Egyesült Államokban: Kaliforniától New Yorkig városok és megyék perelik az olajcégeket. Új kereseti taktikát használnak: a tengerszint emelkedését, ennek a helyi ingatlanokra gyakorolt hatását és a közháborítás vádját használják az olajipari vállalatok elmarasztalásának kivívására. Ha győznek a felperesek, bármelyik eset precedensértékűvé válhat.

Arról már hírt adtunk, hogy amerikai kamaszok beperelték a kormányt, amiért megsértette alkotmányos érdekeiket, mert nem garantálja az ökológia kincsek megőrzését a következő generációk számára, és ezzel a polgárok jólétét, egészségét is veszélyezteti.

Arról is többször írtunk már a klimablog hasábjain, hogy az Exxon Mobilt több amerikai tagállam főügyésze is támadja peres úton, amiért elhallgatták a részvényesek elől a klímakockázatokat. Márpedig minden, az üzleti tevékenységre leselkedő rizikóról a tőzsdei cégek kötelesek tájékoztatni a részvényeseket a negyedéves vagy éves jelentésekben.

földgolyó lángokban

Kép:PP archív

Most azonban új hadjárat látszik körvonalazódni az amerikai bíróságokon. Az USA egyébként is pereskedő kultúra, ott a versenyszemlélet, a versenyéthosz egyik arénája a bíróság, ahol az ellenérdekelt felek vagy bebizonyítják a maguk igazát, vagy vesztenek. 2017 óta nagyvárosok, kisvárosok és megyék egész sora támadt rá az olajvállalatokra. A jogi taktika, amit használnak arra alapul, hogy az üvegházgáz-kibocsátás tömeges méretű előmozdításában az olajvállalatok felelősek, az üvegházgáz-kibocsátást a klímaváltozás előidézője, a globális felmelegedés pedig a tengerszint-emelkedés okozója. Az pedig már városokat, megyéket, infrastruktúrát károsít. A tengerszint-emelkedéssel pedig közháborításban ludasak az olajcégek.

Kaliforniában a következő perek indultak:

  • San Francisco és Oakland 2017 szeptemberében külön-külön beperelte a Chevront, az Exxon Mobilt, a BP-t, a ConocoPhillips-t és a Royal Dutch Shellt közháborítás vádjával. A tengerszint emelkedéséért kártérítést, a szükséges védőfalak építéséért pénzt követeltek. 2018. június 25-én azonban egy bíró elutasította a kereseteket. A többi ügyben még nem született bírói döntés.
  • Richmond város 2018 januárjában nyújtott be ugyancsak közháborítást vélelmezve keresetet a Chevron, az Exxon Mobil, a BP, a Shell, valamint 25(!) másik olaj- és földgázipari cég ellen. Az ügy a Kaliforniai Legfelsőbb Bíróságon van. Ezúttal az olajkitermelés és a fosszilis energiahordozók népszerűsítése lett megtámadva, s az indok itt is a tengerszintemelkedés, ami negatív hatással van a város ingatlanjaira.
  • Santa Cruz megye 2017 decemberében, újfent közháborítást vádjával perelte be a már említett Chevront, Exxon Mobilt, BP-t, Shellt és más cégeket, a tengerszintemelkedését és a szélsőséges áradásokat nehezményezve.
  • Imperial Beach, San Mateo megye és Marin megye külön-külön perelik 2017 júliusa óta a Chevront, az Exxont, a BP-t, a Shellt és másokat közháborításért, hanyagságért, illetéktelen behatolásért. Természetesen kártérítést követelnek.

Más tagállamokban is keresetek kerültek a bíróságokra:

  • New York városa 2018 januárjában perelte be a Chevront, a BP-t, a ConocoPhillips-t, az Exxont és a Shellt kártérítést követelve a klímaváltozás negatív hatásaiból eredő károkért.
  • King megye 2018 májusában lett felperes a BP, a Chevron, a ConocoPhillips, az Exxon Mobil és a Shell ellenében közháborítás, illetéktelen behatolás vádját meglobogtatva. Itt is a fosszilis erőforrások “gyártása” és népszerűsítése a nehezményezett tevékenység. Kártérítést követel a megye és a cégek részvételét a károkat elhárító ökológiai programokban.

(Reuters)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.