A botrányok elsodorták a klímaszkeptikus minisztert

2018. július 09. hétfő - 19:01 / Kriston László
 •    

A szénipar egykori lobbistája lesz az utóda. Persze ez sem olyan nagy eltérés elődjétől, hiszen Pruitt oklahomai főügyészként is agyba-főbe perelte a Környezetvédelmi Hivatalt, hogy sorra eltöröltesse a környezetvédelmi előírásokat. Egy étteremben egy anya két éves gyerekével a karján vonta kérdőre Pruittot.

Az USA politikai arénájában a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vezetője számít a tulajdonképpeni Környezetvédelmi Miniszternek. Donald Trump egy olyan embert nevezett ki erre a posztra Scott Pruitt személyében, aki engedékenyen és hatékonyan teljesíti elnöki akaratát: elnyiszálja, törli, hatályon kívül helyezi vagy enyhíti Obama zöld politikájának jogszabályait és rendeleteit.

Róka a tyúkólban

Scott Pruitt nyíltan klímaszkeptikus, aki többször nyilatkozta, hogy nincs meggyőződve arról, az üvegházgázkibosátás okozná a globális felmelegedést. Előző állásában, Oklahoma főügyészeként több tucat olyan perhez csatlakozott -más tagállamok főügyészeivel egyetemben-, melyek éppen az EPA-t támadták meg, hogy enyhítsék vagy eltöröljék a hatóság környezetvédelmi előírásait – a vállalatok szabadabb ökológiai mozgásterénnek kivívása érdekében.

Ez azt jelenti, hogy a rókára bízták a tyúkólat. A fosszilis lobbival összejátszó személynek adta Trump a környezetvédelmi előírásokat bevezető és betartató(?) hivatal vezetését. Nem véletlenül. (Az EPA Pruitt alatt visszafogta a környezetszennyezők bírságokkal való büntetését.)

Az sem véletlen, hogy most Pruitt helyettesét, Andy Wheelert nevezte ki az EPA élére Trump. Wheeler korábban a kőszénipar lobbistájaként dolgozott. Mostantól ő képviseli az ökoszisztémák és az amerikai állampolgárok érdekeit, ugyanis az EPA az amerikai lakosságra leselkedő egészségügyi veszélyek (légszennyezés, szennyezett vizek stb.) okán is regulázhatja a gazdasági szereplőket, nemcsak az ökológiai kincsek sérülésére hivatkozva.

Konfrontálódás az étteremben

Pruitt maga mondott fel, távozását Trump jelentette be a Twitteren. A bejelentés után nyilvánosságra hozták Pruitt lemondó levelét is, melyben távozását a “szűnni nem akaró támadásokkal” indokolta, melyeket nehezen vett ő és családja.

A Facebookon megtalálható  az az egy perces bejátszás, melyben egy Kristin Mink nevű hölgy a karon ülő, két éves kisfiával odalép Pruitthoz egy étteremben, és arra szólítja fel, hogy mondjon le, nemcsak saját, de a gyerekek, a jövő generációi érdekében is, mert az EPA élére olyasvalakire van szükség, aki hisz a klímaváltozás tényében és ténylegesen óvja a természetet. A videót 8900-an osztották meg.

Az ominózus éttermi konfrontáció. Pruitt zavarban van. (Fotó: Facebook/Kristin Mink)

Az ominózus éttermi konfrontáció. Pruitt zavarban van.
(Fotó: Facebook/Kristin Mink)

Érdekes pillanat, amikor Mink azt mondja, hogy Pruitt mindössze napi 50 dolláros díjért bérel szobát Washingtonban egy olyan személytől (lobbistától), akinek ügyfelei olajvállalatok, melyek szennyezik a természetet, Pruitt erre kissé szégyenkezve elhúzza a száját és becsukja a szemét. Pruitt két testőre nem avatkozott közbe (okos húzás volt Minktől, hogy gyerekkel ment, így nem merték megkockáztatni, hogy videóra kapnak egy dulakodást egy anyával, akinek a karján ott ül a kisfia), Pruitt szóbeli reakció nélkül távozott.

Talán ezért költött oly sok közpénzt személyes védelmére és testőreire Pruitt (lásd alant), tudván, hogy teljesen népszerűtlen az a program, amit képvisel, tehát utcán vagy étteremben is beszólhatnak neki.

“Isten akarata”

Lemondó levelében Pruitt persze jól “benyalt” Trumpnak, aki szerinte “Isten akaratából” lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Pruitt csatlakozik azon kabinettagok hosszú sorához, akik vagy önként vagy kirúgással távoztak Trump gárdájából.

Az EPA-t egyébként Richard Nixon alapította 1970-ben, amikor attól kezdett félni, hogy a gyárak által agyonszennyezett folyók miatt szavazatokat fog veszíteni. (Egy folyó ki is gyulladt akkoriban, annyira tele volt vegyi anyagokkal, ebből aztán médiaszenzáció lett.) Az 50 éves Pruitt az EPA történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő vezetője. 2017. február 17-én foglalta el posztját és 2018 júliusára már fel is állt székéből.

Scott Pruitt tűnődő hangulatban. (fotó: flickr/Gage Skidmore)

Scott Pruitt tűnődő hangulatban.
(fotó: flickr/Gage Skidmore)

Ellenségei persze üdvrivalgásban törtek ki. Ugyan George W. Bush sem volt a legzöldebb amerikai elnök 2000 és 2008 között -mandátuma alatt nem ratifikálta az USA a kiotói egyezményt-, de még az ő etikai ügyekben illetékes ügyvédje, Richard Painter is így vélekedett: “Viszlát, Scott Pruitt, a legrosszabb vezető az EPA történetében és talán a legrosszabb kabinettag. Hamis tudomány, hamis etika, hamis vallás (megfejelve a bolygó rombolásának kultikus teológiájával), mindez egyben.”

Egós költekezés

Nézzük, mi szúrta ki az amerikai sajtó szemét Pruitt pénzügyeiben:

 • Azzal vádolták, hogy feleségének egy kormányzati alkalmazottal segített üzleti lehetőséget kapni a Chick-fil-A gyorsétteremláncnál. Egyik asszisztensét pedig arra utasította, hogy kérdezzen utána, felesége kaphat-e egy 200 000 dolláros (54,97 millió forintos) évi fizetéssel járó állást egy demokrata párthoz tartozó csoportban.
 • Egyik assisztensét személyes ügyek intézésével terhelte, vele kerestetett lakást Washingtonban, szervezte családi vakációit és megpróbált vele megszerezni egy használt matracot a Trump International Hotelből, állítja a The New York Times.
 • Pruitt volt az első EPA-vezető, aki 24 órás őrzés intézett el magának. Tíz fős testőrgárda vigyázta testi épségét. Három millió dollárt költött a biztonságára. Közpénzt.
 • A The New York Times szerint előfordult, hogy autókaravánja megkülönböztetett jelzéssel (szirénával, sürgősségi villanófénnyel) száguldott végig Washingtonon.
 • Az adófizetők pénzén rendszeresen repült első osztályon és luxushotelekben szállt meg. Olyan légi társaságokat vett igénybe, melyek nem szerepelnek az EPA által elfogadott listán, hogy így kilométereket könyvelhessen el a törzsutas kártyáján. Egy magas beosztású asszisztense szerint időnként álindokokat talált ki az utazásokra, hogy közpénzen tehesse meg azokat. Az ügyben vizsgálat kezdődött.
 • Többször kérte asszisztenseit arra, hogy saját bankkártyájukkal foglaljanak neki hotelszobát, azt ígérve, majd megtéríti nekik. Később aztán megtagadta a kifizetést, jelentette a The Washington Post.
 • Két hosszú ideje vele dolgozó asszisztensnek jelentős fizetésemelést adott, annak ellenére, hogy a Fehér Ház elutasította ezirányú kérését, írta a The Atlantic. Kongresszusi meghallgatásán már máshogy tálalta a sztorit, mint ahogy a The Atlantic.

Összeférhetetlenség

 • Hat hónapon át egy washingtoni lobbista hölgytől áron alul bérelt szobát a hölgy luxuslakásában Washingtonban. A lobbista ügyfelei olajcégek. (Ezt az ügyet emlegeti Kristin Mink az éttermi videóban.)
 • Az EPA büdzséjéből 3000 dollárt (823 ezer forintot) fizetett egy cégnek, hogy vizsgálják át az irodáját -nincsenek-e benne lehallgató készülékek-, 43 000 dollárért (11,81 millió forintért) pedig zajbiztos fülkét építtetett be az irodájába. (Talán túl sokat lóg a telefonon az olajcégekkel?). Ugyancsak az EPA pénzén, 6000 dollárért (1,64 millió forintért) biometrikus zárakat rakatott az irodájára. (Azok vagy írisz-szkennelés vagy ujjlenyomat alapján nyílnak.)
 • Egy szénipari mogultól elfogadott jegyeket kézilabda mérkőzésre.

Milyen kabinettag portréja rajzolódik ki ebből? Egy infantilis, elszállt egójú “szakember”, aki végre Washgintonba került, a húsos fazék közelébe, ahol eszetlenül költekezik, szórja az adófizetők pénzét, etikátlan döntéseket hoz a hivatali munkavégzésének körülményeit és életkörülményeit illetően, s ostoba módon ezekkel a pitiáner ügyeskedésekkel biztosít támadási felületet ellenségeinek. Meg olyasvalaki, aki félti a személyes biztonságát közterületen.

Követelésük meghallgatást nyert. "Isteni akarat" ez is? fotó: flickr/Lorie Shaull

Követelésük meghallgatást nyert. “Isteni akarat” ez is?( fotó: flickr/Lorie Shaull)

“A Scott Pruittról és mandátumáról a The New York Times-ban általam és kollégáim által írt írásokban egyetlen szó sem volt személyes támadás. Az átláthatóságról, az elszámoltathatóságról és a vezetésről szóltak. Pruitt szereti ezt “jogrendnek” nevezni. Rengeteg anyagot szolgáltatott nekünk, hogy írjunk róla”, tweetelte Eric Lipton, a New York Times újságírója.

“Szövetségi hatáskör-túllépés”?

Köztisztviselői ügyködései már önmagukban kívánnivalót hagynak maguk után. Pruitt azt a trumpi álláspontot képviselte, hogy a szövetségi kormányzat túllépte a hatáskörét (federal overreach), gyakran olyan ökológiai ügyekbe szól bele az EPA-n keresztül, amiket vissza kellene utalni tagállami hatáskörbe. Ezzel a logikával állt neki gyengíteni Obama zöld politikájának eredményeit. És ezzel a logikával igyekezett megteremteni azt a helyzetet, hogy azokban a tagállamokban, ahol a kormányzó és a helyi törvényhozás a földgáz- és olajlobbi kezében van, ott ne szülessenek hatékony, szigorú környezetvédelmi szabályozások.

Pruittnak nem tetszett, hogy az ózonpajzs védelmét, a metánemissziót és a széntüzelésű erőműveket szabályozó előírások is a szövetségi kormányzat eszköztárába tartoznak.

Pruitt jelenleg 13 szövetségi vizsgálat alanya, mindegyik ügy a hivatali idejében hozott döntéseiből ered. A pénzügyeiről szóló botránycikkek fényében a demokraták és a republikánusok is nyomást helyeztek rá, hogy mondjon le.

(Business Insider, Facebook)