Párizsi klímacsúcs: megváltó számok

2015. december 12. szombat - 12:51 / kfarkas
  •    

Nagy nehezen elkészült a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás végleges formája. A dokumentumban a Föld országai úgy határoztak, hogy a kibocsátásukat olyan mértékben csökkentik, hogy a felmelegedés ne haladja meg globálisan a két Celsius fokot, de törekednek arra, hogy ez a határérték 1,5 Celsius fok legyen. Ehhez 2020-ig hozzáigazítják a most tett vállalásaikat.

Kép: Pixabay

Nem volt könnyű menet a párizsi megállapodás: az eredetileg péntekre tervezett nyilatkozatot először szombat hajnalra, majd délre halasztották. A dokumentum fő megállapításait ma dél előtt néhány perccel mutatta be Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Franciois Hollande francia elnök és a tárgyalásokat vezető Laurent Fabius francia külügyminiszter, az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke. Ugyanakkor a most bemutatott dokumentum még mindig nem a végleges megállapodás, a szöveget a délután folyamán az Egyesült Államok és Oroszország kérésére még részletkérdésekben átdolgozzák. (A 20 oldalas dokumentum alapjait még szerdán adta át a résztvevőknek a francia delegáció.)

A fő kritériumok közül azonban már most nyilvánosságra hoztak néhányat: eszerint a megállapodást aláíró államok üvegházgáz-kibocsátásukat olyan mértékben csökkentik, hogy lehetségessé váljon az ENSZ által kritikus korlátnak nevezett 2 Celsius fokos emelkedés alatt tartani a Föld átlaghőmérsékletét. Sőt: az elkövetkező öt évben úgy dolgozzák át vállalásaikat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt lehessen tartani. Ezeket a vállalásokat 2020-ban felülvizsgálják. (Eddig kb. 1 °C fokos növekedést sikerült összehozni.)

Megállapodtak a fejlődő országoknak nyújtott klímasegélyek összegéről is, amelyekből ezek az országok gazdaságukat klímasemleges módon fejleszthetik. Ezek az alapok 2020 után egyetlen évben sem csökkenhetnek 100 milliárd dollár alá. Ezt a pénzt a fejlett országok adják, hogy így kompenzálják a szegényebb régiók kieső bevételeit.

A december elején kezdődött tanácskozás célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremthet a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt válthatja fel..

(A párizsi csúcs céljairól bővebben itt olvashat!)