Pár Google-keresés annyit fogyaszt, mint egy 60 W-os izzó

2018. március 23. péntek - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

A világ internetes hálózata több energiát igényel, mint Nagy-Britannia teljes fogyasztása és az elektronikus szerkezeteknek csak töredékét hasznosítják újra. Váltás, más technika nélkülözhetetlen, különben összeomolhat a hálózat.

 

A davosi Világgazdasági Fórum szakértői figyelmeztetnek: az elektronika már nagyobb környezetszennyezést jelent, mint a légiközlekedés, a készülékeinkhez szükséges nemes- és ritkafémek bányászata ugyancsak súlyos környezetszennyezéssel, hozzá társadalmi és szociális problémákkal jár.

fotó: Flickr/hamza butt

fotó: Flickr/hamza butt

Nem vagyunk tudatában, mennyi energiát fogyasztunk kedvenc kütyüinkkel: három Google-keresés annyit, mint ha egy 60 W-os hagyományos izzót egy percre bekapcsolnánk és ezzel egyúttal 0.6 g széndioxidot bocsátunk ki. Tovább számolva: a nagy számítógép-központok annyi – veszteségbe menő – energiát bocsátanak ki, hogy a Facebook új központjait a Sarkkör övezetébe telepíti, ahol nem kell hűteni a rendszereket.

Mindezt figyelembe véve óriási lépést jelentene, ha a számítógépes berendezések minimális hőveszteséggel és kisebb energia-igénnyel működnének. A váltás annál is sürgetőbb, mivel a jelenlegi számítógépes technológiák egyre közelebb vannak ahhoz a határhoz, ameddig csökkenteni lehet az alkatrészek méreteit és az adatok feldolgozásának sebességét.

Szeméttelep emisszióját hasznosítja a L’Oreal
A világ legnagyobb kozmetikai cége modellértékű kezdeményezésbe fogott, amelyet más vállalatok is utánozhatnak. Szeméttelepek emisszióját hasznosítja újra.

A gépek csipjeibe egyre több tranzisztor kerül és körülbelül egy évtizeden belül elérünk ahhoz a tranzisztor-mérethez, amelynél kisebb már nem tud megbízhatóan adatot vagy töltést továbbítani. Ezért új, környezetbarát és kevés energiát igénylő anyagokra van szükség.

A jövő számítógépei nagyságrendekkel nagyobb sebességgel dolgoznak majd, kevésbé terhelik a környezetet, nem igényelnek hűtést, tovább működnek egy töltéssel és óriási mennyiségben tárolt adataik csaknem közvetlenül hozzáférhetőek lesznek.

Mindezt a molekuláris elektronika kutatásai hozzák majd el, amelyben a szén-alapú molekulák játszanak kulcsszerepet. A kutatás sok területen folyik, van, amelynek eredményei csak a tudósokat szolgálják majd, de másoknak meg kell oldani a fenti problémákat – mégpedig a nem is távoli jövőben.

(Forrás: WEF)