Paks II.-nél nem lesz garancia a Duna védelmére?

2017. október 27. péntek - 20:32 / piacesprofit.hu
  •    

A Pécsi Törvényszék közölte, hogy elutasította a Greenpeace és az Energiaklub keresetét, amit a tervezett új paksi atomerőművi blokkok megvalósításához szükséges környezetvédelmi engedély ellen nyújtottak be. A döntéssel ellehetetlenült az, hogy magyar bíróság előtt folyhasson vita és születhessen döntés a Paks II beruházás környezetvédelmi engedélyéről.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub a sajtóból értesült arról, hogy a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, mint elsőfokú bíróság, formai okokra hivatkozva elutasította a két zöld szervezet Paks II környezeti hatásvizsgálati eljárásával kapcsolatos keresetlevelét. A Bíróság végzésével nem vette figyelembe, hogy a kereset a környezet védelmére hivatott jogszabályok betartását kívánta előmozdítani, és ezért a keresetet az alkotmányos jogok védelmeként, közérdekvédelemként kellett volna értelmeznie. Az Energiaklub és a Greenpeace álláspontja szerint a Törvényszék döntése méltánytalan és megalapozatlan – olvasható a két szervezet közleményében.

Mint ismeretes, a két zöld szervezet ez év folyamán bírósághoz fordult a Paks II beruházás környezetvédelmi engedély kiadásának hiányosságai és megalapozatlansága miatt. Az elutasító határozat kizárja mindkét környezetvédelmi szervezetet Magyarország XXI. századi jövőjét súlyosan befolyásoló, komoly hibákkal terhelt környezeti engedélyezési eljárás jogi felülvizsgálatából.

nincs minden rendben a paksi bővítéssel

Kép: Pixabay

“A keresetünk elutasításával továbbra is rendezetlen marad a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, egy esetleges paksi baleset esetén nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére, és nem születtek megfelelő garanciák a Duna védelmére sem” – mondta Orbán Gábor, az Energiaklub ügyvezető igazgatója. Itt olvashat arról, hogy milyen kérdések merültek fel az engedély kapcsán!

„Paks II alapvetően befolyásolná egész Magyarország sorsát, nem csak környezetünk állapotát, de hazánk versenyképességét és a magyar emberek biztonságát legalább a XXI. század végéig. A kereset elutasításával a Törvényszék megakadályozta, hogy ezekről a nyitva hagyott kérdésekről társadalmi vita folyhasson az igazságszolgáltatás bevonásával” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Miért csípik a kormány szemét a szélerőművek?
A kormányzat nem támogatja új szélerőművek megépítését Magyarországon – ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Narancsnak adott válaszából. Utánajártunk, miért csípik a kormány szemét a szélerőművek, miközben más országokban a napenergiával egyetemben óriási összegeket fordítanak a megújuló energiaforrások kiépítésére.