Oroszország után Irántól függhet Magyarország

2009. november 01. vasárnap - 10:08 / piacprofit.hu
  •    

Irán nem hivatalos tárgyalásokat folytat néhány európai vállalattal a Nabucco gázvezeték projektben történő részvételéről - jelentette ki egy magas rangú iráni energetikai tisztségviselő szombaton a Mehr iráni hírügynökség szerint.

Irán a világ második legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, de exportját csak lassan képes bővíteni, részben amiatt, mert a Teherán ellen elrendelt amerikai szankciók hatására nem jut hozzá a szükséges technológiához. Az iráni állami gázexportáló vállalat (NIGEC) ügyvezető igazgatója nyilatkozatában nem nevezett meg egyetlen olyan európai vállalatot sem, amellyel állítása szerint Teherán nem hivatalos tárgyalást kezdett a Nabuccóban való iráni részvételről. A tisztségviselő azonban megjegyezte: a vezeték építéséről eddig csak a fogyasztó és tranzitországok írtak alá megállapodást, nem véglegesítettek viszont egyetlen szerződést sem olyan országokkal – például Iránnal, Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal -, amelyek meg tudnák tölteni gázzal a vezetéket. Szerinte a gázvezeték nem lesz működőképes, ha Irán nem vesz részt abban.

Egyes megfigyelők szerint bármilyen hasonló tárgyalás minden bizonnyal aggodalmat kelt az Egyesült Államokban, amely vitában áll Iránnal annak atomprogramja miatt.

A Nabucco
A több mint 3300 kilométeres Nabucco vezetéknek az a célja, hogy Oroszország megkerülésével, nem orosz földgázt juttasson Európába, csökkentve ezáltal a földrész függőségét az orosz energiaszállításoktól. A Nabucco Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva a Bécs melletti baumgarteni gázelosztóba juttatná a tervek szerint nagyrészt közép-ázsiai földgázt. A projekt jelenlegi részvényesei a magyar Mol mellett az osztrák OMV Gas and Power, a román Transgaz, a bolgár Bulgarian Energy Holding, a török BOTAS és a német RWE vállalat. A megvalósítás végső fázisában a tervezett szállítókapacitás évi 31 milliárd köbméter lesz.